Foto: pikabu.ru

Lietuvas Konkurences padome par karteļa vienošanos noteikusi 12,663 miljonu eiro naudassodu vienam no valstī lielākajiem plaša patēriņa preču vairumtirgotājiem "Sanitex".

Konkurences uzraugs norādīja, ka sods ir samazināts par 75%, jo kompānija sadarbojās ar regulatoru.

"Sanitex" un vēl četri uzņēmumi saskaņoja "savus pieteikumus, tostarp cenu, publiskajos iepirkumos par pārtikas produktu piegādi, kurus organizēja pašas izglītības iestādes vai sociālo pakalpojumu sniedzēji vai kuri tika organizēti šo iestāžu interesēs", ceturtdien informēja Lietuvas Konkurences padome.

Pēc Viļņas un Kauņas pašvaldību sniegtās informācijas sāktajā izmeklēšanā konkurences uzraugs "atklāja liela mēroga sistemātisku vienošanos, kas grāva konkurenci un turpinājās nepilnus četrus gadus", paziņoja Lietuvas Konkurences padomes priekšsēdētājs Šarūns Keserausks.

Konkurences padome atklāja, ka no 2016. līdz 2019. gadam "Sanitex" un vēl četras kompānijas "koordinēja savus komerciālos piedāvājumus, ieskaitot cenu" kopumā 101 publiskā iepirkumā procesā par piegādēm izglītības un sociālajām institūcijām visā Lietuvā.

Pārējām iesaistītajām kompānijām piemērots sods no 3500 līdz 74 600 eiro.

Vairumtirdzniecības, izplatīšanas un loģistikas uzņēmuma "Sanitex UAB" vadītājs Ramūns Kairis (Ramūnas Kairys) portālam "Delfi Bizness" teic, ka "Sanitex" vienmēr atbildīgi ievērojis gan likumus, gan ētikas normas. Tāpēc, atklājot konkurences noteikumu pārkāpumus Lietuvā iekšējā audita ietvaros 2019. gada augustā, uzņēmuma vadība Lietuvā nekavējoties par to informēja Konkurences padomi.

Kairis norāda, ka konkurences noteikumu pārkāpumu veikuši daži darbinieki Lietuvā. Viņi šos pārkāpumus ir veikuši slepenībā, vadībai par to neko nezinot. Uzņēmums nepieļauj šādu necieņu pret likumiem un ētikas normām. Tas neatbilst tā darbības caurskatāmības un godīguma standartiem, kā arī vērtībām.

"Uzņēmuma vadības komanda Lietuvā nepārtraukti sniedza visaptverošu atbalstu Konkurences padomei tās izmeklēšanas laikā. Mēs uzņemamies pilnu atbildību, lai arī daži darbinieki nelikumīgās darbības veica neatkarīgi. Svarīgi ir saprast, ka Konkurences padomes piemērotais naudassods ir atkarīgs no uzņēmuma apgrozījuma, tādējādi tas vairāk atspoguļo uzņēmuma darbības apmērus, nevis pārkāpuma nopietnību. Mēs garantējam, ka uzņēmuma darbība saglabāsies stabila un piemērotais naudassods neradīs nekādu ietekmi uz "Sanitex" darbiniekiem vai partneriem," teic Kairis. Ņemot vērā šo situāciju, uzņēmumā ir nolēmuši uzlabot darbinieku periodisko apmācību un rūpīgi izvērtēt iekšējos procesus uzņēmumā. Tāpat tiks paplašinātas uzņēmuma atbilstības un riska pārvaldības komandas, lai novērstu līdzīgu situāciju atkārtošanos nākotnē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!