Foto: Shutterstock
Ķēdaiņu fosfora mēslojuma ražotājs "Lifosa", kas septembra vidū apturēja darbību, decembra pirmajā nedēļā plāno atsākt ražošanu ar samazinātu jaudu, paziņoja uzņēmums.

Lēmums par ražošanas atsākšanu pieņemts pēc tam, kad panākta pagaidu vienošanās ar pagaidu administratoru par nepieciešamo izejmateriālu iegādi.

Valsts ieceltā kompānijas pagaidu administratora pārstāvis Rimvīds Vaštaks iepriekš pieļāva, ka ražošanu varētu atsākt jau novembra vidū.

14.septembrī "Lifosa" uz laiku apturēja ražošanu, jo trūka vienas no ražošanā nozīmīgākajām izejvielām amonjaka, kā arī strauji augošās dabasgāzes cenas palielināja izmaksas.

7.augustā "Lifosa" atsāka darbu pēc gandrīz četru mēnešu dīkstāves, jo kompānijas darbību traucēja Eiropas Savienības (ES) noteiktās sankcijas rūpnīcas netiešajam īpašniekam Krievijas oligarham Andrejam Meļņičenko.

9.martā ES noteica sankcijas Meļņičenko saistībā ar viņa saiknēm ar Kremli. Pēc tam Lietuvas bankas iesaldēja "Lifosa" kontus, un 10.aprīlī kompānija apturēja darbību.

100% uzņēmuma "Lifosa" akciju pieder Šveicē reģistrētajam uzņēmumam "EuroChem Group", kurā savukārt 90% pieder Meļņičenko pārvaldītajai Kipras kompānijai "AIM Capital".

10.martā "EuroChem Group" paziņoja, ka Meļņičenko no 9.marta vairs nav uzņēmuma padomē un nav galvenais grupas labuma guvējs. Vienlaikus netiek atklāts, kā pārmaiņas ir veiktas, lai to nodrošinātu.

24.maijā darbu sāka "Lifosa" pagaidu administrators "Finance Guru", kura uzdevums ir nodrošināt kompānijas darbību, nepārkāpjot starptautiskās sankcijas.

2020.gadā "Lifosa" apgrozījums bija 315,2 miljoni eiro - par 10,6% mazāk nekā 2019.gadā, bet auditētā tīrā peļņa - 16,8 miljoni eiro jeb par 6,4% mazāk nekā gadu iepriekš.

Iepriekš aptuveni 98% produkcijas "Lifosa" eksportēja. Pērn uzņēmuma galvenais noieta tirgus bija Eiropas valstis - Francija, Vācija, Lielbritānija, Beļģija, Īrija, Ukraina, Spānija un Polija, bet savu produkciju tas izved arī uz citiem pasaules reģioniem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!