Foto: TASS/Scanpix/LETA

Ķēdaiņu fosfora mēslojuma ražotājs "Lifosa" pirmdien strādā ar pusi jaudas, jo Eiropas Savienība (ES) noteikusi sankcijas rūpnīcas netiešajam īpašniekam, Krievijas oligarham Andrejam Meļņičenko, paziņoja vietējās arodbiedrības vadītājs Ķēsts Šlama.

Kā arodbiedrības vadītājs pirmdien sacīja ziņu aģentūrai BNS, kompānijas vadītājs informējis darbiniekus par to, ka "Lifosa" strādā ar 50% jaudu, bet par darbinieku atlaišanu pagaidām informācijas neesot.

Meļņičenko ES sankciju sarakstā tika iekļauts 9. martā, un pēc tam Lietuvas bankas iesaldēja "Lifosa" kontus. Šlama norādīja, ka algas tika izmaksātas pirms sankciju noteikšanas, tomēr kompānijai esot grūtības samaksāt citus rēķinus.

"Lifosa" strādā vairāk nekā 1000 cilvēku, un apmēram trešdaļa ir divu arodbiedrību biedri. Arodbiedrībās pirmdien BNS paliecināja, ka "Lifosa" darbinieki strādā ierastā režīmā.

Kompānijas vadība pagaidām nav komentējusi situāciju, bet ceturtdien "Lifosa" vadītājs Rimants Prosevičs norādīja, ka uzņēmums pašlaik dara visu, kas no tā atkarīgs, lai saglabātu darba vietas.

Ķēdaiņu mērs Valentīns Tamulis pauda, ka rūpnīca ne tikai dod darbu vairāk nekā tūkstotim cilvēku, bet arī ar uzņēmuma "Panevežio energija" starpniecību nodrošina Ķēdaiņiem siltumenerģiju.

100% uzņēmuma "Lifosa" akciju pieder Šveicē reģistrētajam uzņēmumam "EuroChem Group", kurā savukārt 90% pieder Meļņičenko pārvaldītajai Kipras kompānijai "AIM Capital".

10. martā "EuroChem Group" paziņoja, ka Meļņičenko no 9.marta vairs nav uzņēmuma padomē un nav galvenais grupas labuma guvējs. Vienlaikus netiek atklāts, kā pārmaiņas ir veiktas, lai to nodrošinātu.

2020. gadā "Lifosa" apgrozījums bija 315,2 miljoni eiro - par 10,6% mazāk nekā 2019. gadā, bet auditētā tīrā peļņa - 16,8 miljoni eiro jeb par 6,4% mazāk nekā gadu iepriekš.

Aptuveni 98% produkcijas "Lifosa" eksportē. Pērn uzņēmuma galvenais noieta tirgus bija Eiropas valstis - Francija, Vācija, Lielbritānija, Beļģija, Īrija, Ukraina, Spānija un Polija, bet savu produkciju tas izved arī uz citiem pasaules reģioniem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!