Foto: AP/Scanpix/LETA

Lai gan Baltkrievija tikko paziņojusi, ka uz Astravjecas atomelektrostaciju (AES) jau atvesta kodoldegviela otrajam reaktoram, kuru domāts iedarbināt 2022.gada pirmajā pusgadā, Lietuvas enerģētikas ministrs Daiņus Kreivis paudis šaubas, vai kaimiņvalstij izdosies ievērot šo termiņu.

Saskaņā ar informāciju, kas otrdien parādījās Astravjecas AES tīmekļa vietnē, spēkstacijai piegādātas kodoldegvielas kasetes otrajam reaktoram, kuras pagaidām tiks novietotas neizlietotās kodoldegvielas glabātavā.

"Jāņem vērā, ka abi energobloki iecerēti elektroenerģijas eksportēšanai. Pēc pirmā bloka [iedarbināšanas] Baltkrievijai ir 550 megavatu pārpalikums. Pašlaik, lai varētu darboties pirmais bloks, Baltkrievija atslēdz savas modificētās elektrostacijas," norādījis ministrs.

Pēc viņa teiktā, ņemot vērā tiklab ierobežotās Baltkrievijas elektroenerģijas rezerves, kā patēriņu, kas pagaidām ir nepietiekams, vēl nav skaidrs, "cik ilgi šī degviela nogulēs glabātavā".

"Pirmkārt, Baltkrievijai trūkst rezervju, bet otrs aspekts ir patēriņš - jāpatērē vēl 1,2 gigavati. Baltkrievijā tiek daudz runāts par to, kā ar elektroenerģiju apsildīs ēkas, kā pārkārtos visu enerģētikas infrastruktūru, bet tas prasa daudz laika, un droši vien nav iemesla domāt, ka pēc gada viss būs mainījies," spriedis Kreivis. "Tādēļ uz iespēju, ka [Astravjecas AES] iedarbinās nākamgad, raugos skeptiski," viņš atzinis.

Vienlaikus ministrs uzsvēris, ka Astravjecas AES projekta nākotni noteiks arī Baltkrievijas politiskā situācija, kas laika gaitā var mainīties.

"Cerēsim, ka saglabāsies mūsu tagadējās attiecības ar Baltkrievijas opozīciju un arī opozīcijas apņemšanās kodolspēkstaciju slēgt, un mēs panāksim izvirzīto politisko mērķi - lai šī spēkstacija nedarbojas," piebildis Kreivis.

Astravjecas atomelektrostacijā, kas uzcelta netālu no Lietuvas robežas, būs divi reaktori, katrs ar 1200 megavatu jaudu.

Pirmais reaktors, kurā ielādētas 163 kodoldegvielas kasetes, tika iedarbināts pagājušā gada 20.augustā, un pašlaik turpinās tā izmēģināšanas process. Baltkrievijas Ārkārtējo situāciju ministrijas Kodoldrošības un radiācijas drošības departaments ("Gosatomnadzor") pagājušajā mēnesī paziņoja, ka licence reaktora rūpnieciskai izmantošanai varētu tikt piešķirta maijā.

Otro reaktoru saskaņā ar pašreizējiem Minskas plāniem domāts iedarbināt 2022.gada pirmajā pusgadā.

AES būvnieks ir Krievijas uzņēmums "Rosatom", un celtniecība tiek finansēta par Maskavas piešķirta aizdevuma līdzekļiem.

Lietuva uzskata, ka Baltkrievija nav ievērojusi drošības prasības, ceļot spēkstaciju, kas atrodas aptuveni 30 kilometrus no Lietuvas robežas un 50 kilometrus no Viļņas, bet Minska šos pārmetumus noraida.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!