Foto: AFP/Scanpix

Ja Visaginas atomelektrostacijas (AES) projekts būs konkurētspējīgs, nebūs grūti piesaistīt tam jaunus investorus, šodien Baltijas Ekonomikas forumā studentiem norādīja bijušais Lietuvas enerģētikas ministra vietnieks Roms Šveds.

Viņš atzina, ka patlaban projektam ir izvēlēts tehnoloģijas nodrošinātājs, taču nepieciešams izstrādāt finanšu shēmu, lai tas būtu konkurētspējīgs. Kad tā būs izstrādāta, noteiktu procentu daļu varētu iedot citiem investoriem, un ne obligāti tādiem, kas darbojas enerģētikas sektorā, teica Šveds. Interese par to esot.

Bijusī amatpersona izteica cerību, ka AES projekts kļūs par "vistu, kas dēs zelta olas", jo pēc zināma laika posma veidosies tikai operacionālās izmaksas, bet elektrības tirgus cena būs krietni augstāka. Viņš gan atzina, ka patlaban nevar prognozēt, kāda būs cena tad, kad projekts tiks īstenots.

Viņš arī mudināja domāt par tirgu 2020.gadā, kad būs savienojumi ar Poliju, Zviedriju un Somiju, un tirgus nebūs tikai Lietuva vai trīs Baltijas valstis. Viņaprāt, jādomā par otro reaktoru, jo to būšot lētāk uzbūvēt, kad būs īstenots pirmais. Šveds pieļāva, ka elektrību varēs pārdot Vācijai, kas paziņojusi, ka apturēs AES, un kurai vajadzēs laiku, lai pārietu uz zaļo enerģiju.

Šveds vairākkārt norādīja, ka Visaginas AES ir komercprojekts, kurā līdzekļus ieguldīs kompānijas, nevis valstis. Pēc viņa vārdiem, izmaksas var samazināties, tā kā Lietuvā jau ir bijusi AES, un var izmantot šo pieredzi un infrastruktūru.

Pēc viņa teiktā, kompānijas iegūs elektrību kā produktu, ko tās pārdos tirgū. Ražotāju viņš salīdzināja ar bezpeļņas organizāciju, kuras uzdevums būs pēc iespējas lētāk saražot elektrību, ko nodot iesaistītajām pusēm.

Viņš arī uzsvēra, ka Visaginas AES ir nevis mērķis, bet instruments, kā sasniegt mērķi. Proti, jaunā AES ir viens no instrumentiem, kā diversificēt piegādes.

Konsultanta "Prudentia Energy Markets" pārstāvis Roberts Samtiņš savukārt teica, ka bez šī projekta tirgus cena reģionā būs daudz augstāka. Ja vēlamies būt konkurētspējīgi ilgtermiņā, ir nepieciešamas jaunas ražotnes, un viena no iespējām ir kodolenerģija.

AS "Latvenergo" valdes loceklis Uldis Bariss atzina: vērtējot AES projektu, ir jautājums, kāda būs elektrības cena nākamajos 60 gados, taču AES, pēc viņa vārdiem, varētu būt vienīgā tehnoloģija, kas varētu būt konkurētspējīga bez valsts atbalsta.

Runājot par citiem AES projektiem reģionā, Šveds vērsa uzmanību uz to, ka uz daudziem jautājumiem no Kaļiņingradas un Baltkrievijas projektu īstenotājiem joprojām nav saņemtas atbildes. Viņš arī norādīja, ka Kaļiņingradas AES būvniecība sākta, lai gan nav pietiekamu savienojumu ar potenciālajiem tirgiem. "Vienīgais izskaidrojums ir bijis, ka tas ir projekts eksportam un ka varbūt tiks būvēts jūras kabelis uz Vāciju. Kas zina? Nav skaidras atbildes," par Kaļiņingradas projektu teica Šveds.

Lietuvas gadījumā esot pretēji – sākotnēji tiek domāts par trīs Baltijas valstu tirgu integrēšanu, savienojumu veidošanu Ziemeļvalstīm un tad par AES celtniecību.

Viņš piebilda, ka Lietuvā AES tiek būvēta saskaņā ar starptautiskajām vides un drošības prasībām, kas savukārt kaimiņvalstīs nav tik stingras.

Šveds arī uzsvēra, ka nevar izdarīt izvēli, dodot priekšroku vai nu tikai atomenerģijai vai atjaunojamajiem resursiem. Viņaprāt, vismaz Lietuvā ir gana daudz vietas abiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!