Foto: Publicitātes foto

Ir pazīmes, kas liecina, ka pēc trešdien dotā Krievijas prezidenta Vladimira Putina rīkojuma atcelt pastiprināto muitas kontroli pie Krievijas un Lietuvas robežas situācija pamazām sākusi normalizēties, bet precīzāk par to varēs spriest aptuveni pēc diennakts, vēsta Lietuvas biznesa ziņu portāls "Vz.lt".

Tikmēr daļējais piena importa aizliegums joprojām ir spēkā un šajā jomā par normalizēšanos runāt nevar, bet Krievijas galvenais sanitārais ārsts Genādijs Oņiščenko paziņojis, ka Maskavā piektdien notiks Krievijas ekspertu konsultācijas ar Lietuvas delegāciju par šo jautājumu.

 11.septembrī Krievijas Federācijas muitas dienests uzsāka detalizētas Lietuvas autokravu un pārvadātāju pārbaudes, sagādājot finansiālus zaudējumus Lietuvas kravu pārvadātājiem un loģistikas uzņēmumiem, bet nesniedzot nekādus oficiālus paskaidrojumus par savu rīcību.

Savukārt no 7.oktobra Krievija noteikusi daļēju Lietuvas piena produktu ievešanas aizliegumu, medijos skaidrojot to ar produkcijas neatbilstību Krievijas noteiktajiem mikrobioloģiskajiem un sanitāri ķīmiskajiem rādītājiem. Saskaņā ar neoficiālām ziņām Maskava vienlaikus pastiprinājusi kontroli arī pār gaļas un zivju importu no šīs valsts, bet oficiālu skaidrojumu Lietuva joprojām nav saņēmusi, neraugoties uz vairākkārtējiem pieprasījumiem.

Putins trešdien deva rīkojumu atcelt pastiprināto muitas kontroli pie Krievijas un Lietuvas robežas un no 10.oktobra "pāriet uz darbu plānveida režīmā", bet tas nebūt neļauj Lietuvas piena produktu vedējiem netraucēti iebraukt Krievijā.

Lai gan Putina rīkojumā minēta tikai kontrole pie abu valstu robežas, bet Lietuva robežojas vienīgi ar Krievijas Kaļiņingradas apgabalu, Lietuvas Muitas departamenta ģenerāldirektora vietnieks Jons Mišķinis pastāstījis, ka pārbaužu režīms mainīts arī citos maršrutos, pa kuriem Lietuvas pārvadātāji ved savas kravas uz Krieviju. To viņam apliecinājuši krievu kolēģi, bet precīzu datu par faktisko situāciju vēl nav. "Jādomā, ka viss būs labi," viņš piebildis.

Tiesa gan, Mišķinis atzinis, ka paziņojumi par pārbaužu režīma maiņu ne vienmēr operatīvi nonāk pie Krievijas muitniekiem, kas strādā kontrolpunktos, tostarp iekšzemē.

Lietuvas nacionālās autopārvadātāju asociācijas "Linava" prezidents Aļģimants Kondrusevičs norādījis, ka par pilnīgu ainu spriest būtu pāragri. Viņš atzinis, ka no saviem avotiem saņēmis ziņas, ka pārbaužu režīms atkal ir vieglāks, bet komentēt situāciju atteicies. "Jāpagaida vismaz diennakti, jāpaskatās, kādi signāli tiek saņemti no pārvadātājiem.

Analītiķi uzskata, ka Krievijas spiedienam pret Lietuvu ir politiski iemesli - Lietuvas prezidentūra Eiropas Savienībā, ES Austrumu partnerības programma un novembrī Viļņā gaidāmais ES samits, kurā varētu tikt parakstīts asociācijas un brīvās tirdzniecības līgums starp ES un Ukrainu.


    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!