Foto: Reuters/Scanpix

Visaginas atomelektrostacijas (AES) projekts netiks īstenots, jo to nevēlas Lietuvas iedzīvotāji, ceturtdien paziņoja Sociāldemokrātu partijas līderis un potenciālais premjera amata kandidāts Aļģirds Butkevičs.

"Cilvēki pauda savu vēlmi referendumā, un es ievērošu viņu gribu. Tuvākajā laikā Seimā tiks izstrādāts likumdošanas akts, kas noteiks, ka Visaginas AES Lietuvā nav jābūvē," viņš sacīja preses konferencē Viļņā.

Butkevičs tomēr atzina, ka viņa partija neesot pret kodolenerģiju kā tādu, un nav izslēgts, ka vēlākā posmā Lietuvā varētu tapt citi kodolreaktori.

"Tos varētu uzbūvēt Elektrēnos, kur ir labi attīstīta elektropārvades sistēma. Mēs neesam pret kodolenerģiju," sacīja potenciālais Lietuvas premjers.

Komentējot Lietuvas potenciālā premjera amata kandidāta paziņojumu, Latvijas Ministru prezidents Valdis Dombrovskis  norādīja, ka Latvijai un pārējām partnervalstīm vispirms jāsagaida Lietuvas jaunās valdības izveidošana un apstiprināšana, kā arī oficiālās pozīcijas formulēšana saistībā ar tālāko rīcību Visaginas AES projektā.

Savukārt Ekonomikas ministrijas pārstāve Evita Urpena uzsvēra – Latvija apzinās, ka Visaginas AES projektu var realizēt tikai tad, ja Lietuva kā galvenā projekta virzītāja vēlas to īstenot, tāpēc Latvija rūpīgi un ar interesi seko līdzi notikumiem Lietuvā – jaunās valdības veidošanai un tās kopīga, oficiāla viedokļa formulēšanai par projektu.

"Latvijas valdības pozīcija par Visaginas AES projektu nemainīgi ir bijusi, ka Latvija būtu gatava iesaistīties projektā tikai tad, ja tas ir ekonomiski un saimnieciski pamatots, kā arī sniedz komerciālu izdevīgumu. Pēc provizoriskajiem aprēķiniem, Baltijas reģiona nodrošinājums ar elektroenerģijas jaudām patlaban ir pietiekams, tāpēc Latvijai nekavējoties nav jāiesaistās jaunu, lielu ģenerējošo jaudu ražošanas projektu realizēšanā, ja tie nav komerciāli izdevīgi," piemetināja Urpena.

Savukārt Latvijas energokompānijas "Latvenergo" pārstāve Ivita Bidere atgādināja, ka uzņēmums kā reģionālais partneris Visaginas AES projekta attīstībā strādā kopā ar Lietuvas kompāniju VAE un Igaunijas "Eesti Energia" atbilstoši Lietuvas projekta darba grupas izveidotajai kārtībai. ""Latvenergo" darbību projekta attīstībā noteiks Lietuvas valdības oficiāli pausta nostāja par Visaginas AES sāktā projekta tālāko likteni," atzina Bidere.

Pašreizējā Lietuvas valdība bija iecerējusi līdz 2020.gadam uzbūvēt jauno AES valsts ziemeļaustrumu pilsētā Visaginā, kur atrodas arī apturētā Ignalinas AES. Paredzēts, ka projektā iesaistīsies arī Latvija un Igaunija. Par projekta stratēģisko investoru izraudzīta Japānas kompānija "Hitachi". Saskaņā ar pašreizējiem plāniem būvniecību paredzēts sākt 2014.gadā, bet elektrības ražošanu – 2020.gadā.

14.oktobrī Lietuvā notikušajā konsultatīvajā referendumā vairākums dalībnieku nobalsoja pret jaunas AES būvēšanu valstī. Tā kā referendums bija konsultatīvs, tā rezultāti nav juridiski saistoši, un galīgais lēmums par AES būvēšanu ir jāpieņem Seimam un valdībai.

Pēc Lietuvas Seima vēlēšanu otrās kārtas pagājušajā mēnesī par parlamenta vēlēšanu uzvarētāju kļuva Sociāldemokrātu partija, kas līdz šim bija opozīcijā, un gaidāms, ka par premjeru kļūs partijas līderis Butkevičs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!