Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Lietuva nesaņems oficiālu Vācijas atbalstu strīdā ar Ķīnu, ceturtdien paziņoja Lietuvas Rūpnieku konfederācijas viceprezidents Arūns Laurinaitis.

Tāds viedoklis Laurinaitim izveidojies pēc tikšanās ar Vācijas uzņēmumu un par importu un eksportu atbildīgo ministriju pārstāvjiem.

"Vācijai ir pārāk daudz interešu Ķīnā, lai tā pašreizējā situācijā paustu nepārprotamu atbalstu Lietuvai," Lietuvas Rūpnieku konfederācijas viceprezidents sacīja Lietuvas sabiedriskajam radio. "Vācija ir viena no rūpnieciski attīstītākajām Eiropas Savienības (ES) valstīm, tādēļ tā ir arī apliecinājums tam, ka ES dalībvalstīm ir dažādas intereses Ķīnā," viņš piebilda.

"Vācija ir skaidri paudusi, ka tai ir daudz rūpnīcu un kompāniju Ķīnā, tādēļ tā nevēlas saniknot Ķīnu. Mēs saprotam, ka oficiālu vai deklarētu atbalstu no Vācijas vai citām dalībvalstīm nesaņemsim," atzina Laurinaitis.

Decembrī medijos izskanēja, ka Ķīna izdara spiedienu uz Vācijas autodetaļu ražotāju "Continental", mudinot to pārtraukt Lietuvā ražoto detaļu izmantošanu.

Lietuvas ekonomikas un inovāciju ministre Aušrine Armonaite decembra beigās medijiem sacīja, ka viņa un ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis saņēmuši Vācijas uzņēmēju asociāciju vēstuli, kurā tās informē par Ķīnas izdarīto spiedienu.

Vienlaikus viņa apšaubīja, ka pastāvētu reāls risks, ka starptautiskās kompānijas varētu aiziet no Lietuvas,

Pekina pēdējā laikā izdara uz Lietuvu ekonomisko un diplomātisko spiedienu, reaģējot uz Viļņas lēmumu atļaut Taivānai atklāt pārstāvniecību Lietuvā, tās nosaukumā lietojot vārdu "Taivāna", jo Ķīna cenšas nepieļaut nekādus Taivānas mēģinājumus darboties kā neatkarīgai valstij. Citviet pasaulē šādu pārstāvniecību nosaukumos tiek izmantots Taivānas galvaspilsētas nosaukums "Taibei", respektējot Pekinas īstenoto "vienas Ķīnas" politiku, kas neļauj Taivānu uzskatīt par atsevišķu valsti.

Reaģējot uz Viļņas lēmumu, Ķīna rudenī apturēja kravas vilcienu kustību uz Lietuvu, pārtrauca izsniegt pārtikas eksporta atļaujas, samazināja kredītlimitu un palielināja cenas Lietuvas kompānijām, kā arī dzēsa Lietuvu no savas muitas sistēmas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!