Foto: Pixabay

Lietuvas Seims ceturtdien apstiprinājis valdības izstrādāto plānu, kas paredz no nākamā gada sākuma amortizēt kraso gāzes un elektroenerģijas cenu pieaugumu iedzīvotājiem.

Parlaments pieņēmis grozījumus piecos likumos, kas ļaus cenām necelties tik strauji kā prognozēts.

Gāzes cenu pieaugums patērētājiem tiks sadalīts uz pieciem gadiem.

Siltumenerģijas ražotāji drīkstēs lielāku daļu dabasgāzes iepirkt nevis biržā, bet tieši no gāzes piegādātāja, kamēr pašlaik viņiem vismaz 50% no gada pieprasījuma jāiegādājas ar biržas starpniecību.

Elektroenerģijas cenu kāpumu mazinās lēmums par pusgadu pārcelt termiņu, kurā vēl aptuveni pusmiljonam patērētāju jāizvēlas neatkarīgs piegādātājs, - līdz šim bija noteikts, ka tas jāizdara līdz decembra vidum.

Provizoriski lēsts, ka no janvāra elektroenerģijas cena regulētajiem mājsaimniecību patērētājiem pieaugs par nepilniem 20%, gāzes cena mājsaimniecībām, kurās gāzi lieto tikai ēdiena gatavošanai, - par aptuveni 20%, bet mājām ar gāzes apkuri - par aptuveni 30%. Neveicot korekcijas, gāzes cenu pieaugums sasniegtu attiecīgi 51% un 83%.

Apkures cenu kāpumu cita starpā tiks mēģināts ierobežot, pastiprinot daudzdzīvokļu ēku apsaimniekotāju uzraudzību. Kā norādījis enerģētikas ministrs Daiņus Kreivis, sakārtoti siltummezgli ļautu ietaupīt 10% siltumenerģijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!