Foto: DELFI
Izmeklēšanas laikā par īpašuma izlaupīšanu nacionalizētajā Lietuvas komercbankā "Snoras", kurai tiesā pieprasīts sākt bankrota procesu, tiesībsargājošās institūcijas jau arestējušas bijušo bankas galveno akcionāru īpašumus 300 miljonu litu (apmēram 60 miljonu latu) vērtībā, apstiprināja Lietuvas Ģenerālprokuratūrā.

"Pašlaik prokuratūra un Finanšu noziegumu izmeklēšanas dienests arestējis aizdomās turēto un ar viņiem saistīto personu, kas, iespējams, nodarījušas kaitējumu bankai "Snoras", īpašumus, kuru kopīgā vērtība ir apmēram 300 miljoni litu. Runa ir gan par īpašumiem Lietuvā, gan ārvalstīs. Pašlaik notiek intensīva šādu īpašumu meklēšana sadarbībā ar citām valstīm," informēja Lietuvas Ģenerālprokuratūras pārstāve Rūta Dirsiene.

Ģenerālprokuratūras pārstāve atzina, ka pagaidām nevar nosaukt konkrētas valstis, kurās arestēti bijušo "Snoras" īpašnieku īpašumi.

Lietuvas valdība nacionalizējusi 100% "Latvijas Krājbankas" lielākās īpašnieces bankas "Snoras" akciju, kuru kontrolpakete ar 68,1% piederēja Krievijas uzņēmējam Vladimiram Antonovam, bet 25,3% piederēja Lietuvas pilsonim un "Snoras" bijušajam valdes priekšsēdētājam Raimondam Baranauskam. Lietuvas centrālā banka saņēmusi informāciju no ārvalstīm, ka "Snoras" aktīvos trūkst vērtspapīru vairāk nekā miljarda litu (204 miljonu latu) vērtībā. Savukārt 24.novembrī Lietuvas centrālās bankas valde atzina banku "Snoras" par maksātnespējīgu un vēlāk vērsās tiesā ar prasību atzīt to par bankrotējušu.

Novembra beigās Antonovs tika aizturēts Londonā saskaņā ar Lietuvas izdotu Eiropas Savienības (ES) orderi, taču tiesa viņu atbrīvoja pret drošības naudu, līdz tiks izskatīts Lietuvas pieprasījums viņu izdot. Londonas Vestminsteras miertiesa Krievijas pilsonim Antonovam 25.novembrī noteica drošības naudu 75 000 sterliņu mārciņu (61 000 latu), bet Lietuvas pilsonim Baranauskam – 250 000 sterliņu mārciņu (204 000 latu) apmērā un viņiem regulāri jāreģistrējas policijas kontrolē.

16.decembrī Londonas tiesa turpinās lemt par viņu izdošanu. Lietuvā Antonovam izvirzītas apsūdzības par īpašuma piesavināšanos lielā apmērā un dokumentu viltošanu, bet Baranauskam – par viltotas grāmatvedības kārtošanu un ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu.

Lietuvas Ģenerālprokuratūra norāda, ka aizdomas turēto loks vēl var paplašināties.

Maijā tika vēstīts, ka Antonova ģimene ir 37.turīgākā uzņēmēju ģimene Krievijā. Krievijas biznesa žurnāls "Finans" ziņoja, ka Antonovu ģimenes kapitāls ir 430 miljoni ASV dolāru (225 miljoni latu) un pēdējā gada laikā tas palielinājies par 26%. Žurnāla rīcībā esošā informācija liecina, ka paša Antonova kapitāls ir 380 miljoni dolāru (198 miljoni latu). Antonovu ģimenes lielākie īpašumi tolaik bija "Konvers group" un banka "Snoras".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!