Foto: Publicitātes foto
Viļņā strādājošā biotehnoloģiju kompānija "Northway Biotech" paziņojusi, ka sadarbībā ar Šveices kolēģiem radījusi zāles pret koronavīrusu, vēsta "Rus.Delfi", atsaucoties uz LNK televīziju.

"Esam nodevuši šveiciešiem klīniskos pētījumus. Atbildot uz jautājumu par to, vai Lietuvā ir radītas zāles pret koronavīrusu, varu teikt - jā. Process novests līdz tādam līmenim, ka pašlaik notiek klīniskie pētījumi," norāda "Northway Biotech" valdes priekšsēdētājs Vlads Bumelis.

Pēc viņa teiktā, šogad noskaidrosies preparāta efektivitāte. Uzņēmums sācis veidot vēl vienu preparātu pret Covid-19. "Sāksim no nulles kopā ar vienu amerikāņu kompāniju," atklājis Bumelis.

Pēc uzņēmuma ziņotā, Lietuvas laboratorijā radītais līdzeklis var kļūt par pirmo pasaulē. "Šobrīd nav zāļu pret koronavīrusu. Tiem preparātiem, ko mēs veidojam, tāpat būtu jāparādās, jo ne visi cilvēki vēlas vakcinēties. Tomēr, ja cilvēks nav vakcinējies un inficējas, vajadzīgas zāles, lai ārstētos," teic Bumelis.

Vienlaikus jau iepriekš vairākas farmācijas kompānijas ziņojušas par pret koronavīrusa zāļu preparātu radīšanu. Piemēram, "Merck's" laboratorijās tiek pētīts "Molnupiravir". Tāpat citi uzņēmumi, sākot no tādiem pasaulē pazīstamiem kā "Pfizer" un beidzot ar mazzināmiem kā "Veru", ir ķērušies pie Covid-19 ārstēšanai paredzētu zāļu radīšanas, vēsta "Bloomberg". Vistālāk pētījumos un testos ir ticis "Molnupiravir", bet kopumā vismaz 246 zāles ir attīstības stadijā.

Savukārt Igaunijā ir radīts pret koronavīrusa deguna aerosols "BioBlock", vēsta "delfi.ee". Uzņēmuma "Icosagen", kas izstrādājis preparātu, vadītājs Marts Ustavs teic, ka tas ir ļoti pieprasīts aptiekās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!