Foto: DELFI.lt

Lietuvas valdība trešdien principiāli atbalstīja sašķidrinātās dabasgāzes glabāšanas un regazifikācijas kuģa "Independence" reģistrāciju Lietuvā.

Lēmums pieņemts saistībā ar valsts kontrolētā naftas produktu un sašķidrinātās dabasgāzes termināļu operatora "Klaipedos nafta" plānu no Norvēģijas kompānijas "Hoegh LNG" iegādāties "Independence", kura nomas līguma termiņš beigsies 2024.gada nogalē.

Kuģim pašlaik ir Singapūras karogs, jo tas reģistrēts šajā valstī.

Lietuvas Enerģētikas ministrija un "Klaipedos nafta" ir ierosinājusi "Independence" iekļaut Lietuvas jūras kuģu reģistrā un piešķirt tam Lietuvas karogu.

Tādu plānu īstenošanai Lietuvas parlamenta rudens sesijā būtu jāveic grozījumi divos likumos.

Jau vēstīts, ka februāra beigās "Klaipedos nafta" akcionāri apstiprināja "Independence" iegādi.

"Independence" izpirkšanas cena pēc nomas līguma beigām ir 153,5 miljoni ASV dolāru (136 miljoni eiro, neskaitot pievienotās vērtības nodokli (PVN)). Tirgus regulatori vienojušies, ka izpirkšanas cena nedrīkst pārsniegt 138,4 miljonus eiro, neskaitot PVN, un kopējā summa nedrīkst pārsniegt 160 miljonus eiro, kas ir summa, kādu "Klaipedos nafta" aizņēmusies no Ziemeļu investīciju bankas.

Līgums par kuģa iegādi jānoslēdz ne vēlāk kā 2024.gada decembrī. Plānots, ka "Klaipedos nafta" papildu lēmumus par kuģa darbību, pārvaldību un reģistrāciju pieņems šogad.

Termināļa kuģis "Independence", kas darbu sāka 2014.gadā, atrodas Klaipēdas ostā. Peldošās gāzes glabātavas tilpums ir 170 000 kubikmetru. Kuģis ir 294 metrus garš, 46 metrus plats un ar 12,6 metru iegrimi. Tajā ir četras tilpnes.

2021.gadā 62% no Lietuvā importētās un patērētājiem Lietuvā, Latvijā, Igaunijā un Somijā piegādātās gāzes tika ievesta caur Klaipēdas sašķidrinātās dabasgāzes termināli. Lielākā daļa gāzes, kuru saņēma termināļa infrastruktūras klienti, tika piegādāta no ASV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!