Foto: DELFI.lt

Lietuvas valdība bloķējusi aviācijas pakalpojumu grupas "Avia Solutions Group" (ASG) attīstības plānus Viļņas lidostā, atsaucoties uz iespējamajiem apdraudējumiem nacionālajai drošībai, piektdien apliecinājuši valdības pārstāvji.

Kā ziņu aģentūrai BNS pastāstījis premjerministres Ingrīdas Šimonītes padomnieks nacionālās drošības jautājumos Ķēstutis Lančinsks, valdība nesen apstiprinājusi šādu ieteikumu, ko tai devusi komisija, kas pārbauda Lietuvas stratēģisko uzņēmumu darījumus.

Komisija, kurā pārstāvētas vairākas ministrijas, tiesībsargājošās iestādes un izlūkdienesti, februārī devusi valdībai negatīvu atzinumu par uzņēmēja Ģedimina Žiemeļa pārvaldītās grupas plāniem paplašināt angāru Viļņas lidostā. Lietuvas lidostas iekļautas nacionālās drošības ziņā svarīgāko uzņēmumu pirmajā kategorijā, tādēļ tajās paredzamās investīcijas atrodas šīs komisijas uzmanības lokā.

Lietuvas nacionālās drošības institūcijas pēdējā laikā piesardzīgi vērtējušas "Avia Solutions Group" investīcijas, ņemot vērā grupas agrāko darbību Maskavas Žukovskas lidostā un aviācijas nozarē Krievijā.

Kā šomēnes izteicās Lietuvas Valsts drošības departamenta (VSD) direktors Darjus Jaunišķis, izlūkdienesta rīcībā ir informācija, kas raisa šaubas attiecībā uz "Avia Solutions Group" darbību un uzticamību, un par to informēti lēmumu pieņēmēji.

"Avia Solutions Group" apgalvo, ka 2018.gadā pārtraukusi visas attiecības ar Žukovskas lidostas projektu, un dēvē investīciju bloķēšanu par raganu medībām, aicinot izlūkdienestu publiskot visu tā rīcībā esošo informāciju.

Iepriekš grupa bija paziņojusi, ka investīcijas angāra rekonstrukcijā būtu sasniegušas septiņus miljonus eiro.

Tā nav pirmā reize, kad Lietuvas valdība bloķē ASG attīstību Viļņas lidostā, pamatojoties uz nacionālās drošības apsvērumiem. 2015.gadā valdības komisija lēma, ka Lietuvas drošības interesēm neatbilstu šīs grupas uzņēmuma "FL Technics" attīstība lidostas teritorijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!