Foto: DELFI
Lietuvas finanšu ministre Ingrīda Šimonite pēc valdības ārkārtas sēdes trešdien paziņoja žurnālistiem, ka banku "Snoras" nolemts pārņemt valsts īpašumā, bet ar esošajiem akcionāriem norēķini notiks likumā noteiktajā kārtībā, informē portāls "Delfi.lt".

Saskaņā ar Lietuvas Bankas valdespriekšsēdētāja Vita Vasiļauska teikto bankā "Snoras" trūks vērtspapīru vairāknekā miljarda litu (204 miljoni latu) vērtībā, ziņo "Delfi.lt".

"Runa ir par to, ka bankā neatrodas daļa īpašuma - ar to varētu būt saistītas atbildīgās bankas personas. Pārbaužu laikā mēs ievērojām, ka trūkst lielas daļas vērtspapīru, kuri uzrādīti ārvalstu jurisdikcijā. Saistībā ar to mēs vērsāmies pie ārvalstu pārstāvjiem, kuri atbildēja, ka šādu vērtspapīru nav. Tādēļ būtiski samazinājusies bankas īpašuma vērtība," norādījis Vasiļausks.

"Valdība nolēma sabiedrības interesēs pārņemt banku. Akciju vērtība akcionāriem tiks kompensēta. Valdība šādi rīkojās, bažījoties, ka bankas saistību apmērs var izrādīties lielāks nekā tās rīcībā esošo īpašumu vērtība," skaidroja Šimonite.

Vasiļausks arī apstiprinājis, ka bankai draud maksātnespēja. "Mums nebija citas izvēles," sacīja Vasiļausks, pamatojot bankas lēmumu trešdien apturēt " Snoras " darbību un iecelt tai administratoru.

Ne finanšu ministre, ne premjers Andris Kubiļs nepaskaidroja, cik valstij izmaksās bankas pārņemšana. Šimonite norāda, ka valdība plāno veikt bankas reorganizāciju. Valsts īpašumā nonāks pirmkārt bankas " labie " aktīvi, tādējādi tiks nodrošināta kredītiestādes turpmākā darbība.

"Gribu atgādināt, ka Lietuvā darbojas ES pieņemtā kārtība - noguldījumu apdrošināšana un investoru saistību apdrošināšana. Atbilstoši tai, noguldījumi līdz 100 000 eiro ( 70 000 latu) ir apdrošināti, un valdība garantē to drošību," sacīja finanšu ministre.

"Mūsu galvenā rūpe ir noguldītāji. Mēs turpināsim strādāt," piebilda premjers Kubiļs

Lietuvas Ģenerālprokuratūra sākusi pirmstiesas izmeklēšanu par bankas bijušās vadības pieļautajiem pārkāpumiem.

Izmeklētāji pārbaudīs Lietuvas centrālās bankas sniegto informāciju par , iespējams, noziedzīgu rīcību, un tiks nodrošināti pasākumi bankas īpašuma saglabāšanai, kā arī iespējamo zaudējumu kompensācijai.

Lietuvas mediji vēsta, ka bankas bijušie vadītāji patlaban atrodas ārzemēs.


 

Jau vēstīts, Lietuvas Nacionālās bankas vadība trešdien pārtraukusi komercbankas "Snoras" darbību un iecēlusi pagaidu administratoru. Bankai "Snoras" Latvijā pieder 67,9% "Latvijas Krājbankas" akciju.

Nacionālās bankas pārstāvji apgalvo, ka banka atsāks darbību pirmdien 21. novembrī. Noguldījumu un norēķinu kontos esošo līdzekļu īpašniekiem neesot jāuztraucas. Viņu nauda esot apdrošināta.

"Ar šo lēmumu vēlamies nodrošināt bankas klientu aizsardzību, kā arī nostiprināt finanšu sistēmas stabilitāti un tās uzticību," teikts Nacionālās bankas izplatītajā paziņojumā. 

Nacionālā banka uzsver, ka šādu lēmumu tā esot pieņēmusi pēc tam, kad izvērtējusi "Snoras" finanšu stāvokli, pēdējā laika tendences un pēdējās pārbaudes rezultātus.

Atcelta arī bankas valde, kurā ietilpa - valdes priekšsēdētājs Raimonds Baranausks un locekļi: Naglis Stančiks, Romasis Vaitekūns, Modests Kaļausks, Aušra Ižickene, Gitans Kanceravičs un Jurgita Blumina.

Centrālā banka izplatījusi informāciju, ka "Snoras" aktīvu kvalitāte bijusi slikta, un bezatbildīgi tikuši izvērtēti kreditēšanas riski. Bankas vadība ignorējusi vai tikai formāli pildījusi uzraugošās institūcijas prasības. Pastāv aizdomas, ka atsevišķos gadījumos kredītiestāde pat slēpusi informāciju vai sniegusi maldinošas ziņas.

Par " Snoras" administratoru iecelts konsultantu firmas "Zolfo Cooper LLP" vecākais partneris Simons Friklijs. Viņš pildīs bankas uzraudzības padomes, valdes un administratīvās funkcijas.Kā ziņots, 68,1% "Snoras" akciju pieder Latvijā pazīstamajam Krievijas uzņēmējam Vladmiram Antonovam, kurš minēts arī kā iespējamais patiesā labuma guvējs no "air Baltic" privātā akcionāra "Baltijas Aviācijas sistēmas", savukārt 25,1% pieder bankas prezidentam Baranauskam.

"Delfi.lt" novērojuši, ka jau neilgi pēc satraucošā paziņojuma iedzīvotāji sākuši pastiprināti pulcēties pie "Snoras" bankomātiem un bankas filiālēs, meklējot atbildi, kas notks ar viņu noguldījumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!