Foto: Pixabay

Lietuvas valsts dzelzceļa uzņēmums "Lietuvos geležinkeliai" paziņojis, ka noraidījis trīs Baltkrievijas uzņēmumu, pret kuriem nav vērstas starptautiskas sankcijas, lūgumus turpmāk transportēt caur Lietuvu kālija mēslojumu.

Tas nozīmē, ka no 1.februāra uzņēmums nepārvadās ASV sankcijām pakļautā uzņēmuma "Belarusjkaļij" ražoto produkciju.

"Lietuvos geležinkeliai" norādīja, ka gadījumā, ja kompānijas iesniegs jaunu lūgumu ar jauniem argumentiem, tādu prasību noraidīšanai būs nepieciešams spēcīgs juridisks pamatojums.

"Belarusjkaļij" meitasuzņēmums "Belorusskaja kaļijnaja kompaņija" (BKK) izteica vēlmi ar "Lietuvos geležinkeliai" noslēgt līgumu par kālija mēslojuma pārvadājumiem pa Lietuvas dzelzceļu no 24.janvāra, kā iemeslu minot saistību par mēslojuma eksportu caur Klaipēdas ostu izpildi.

Abas pārējās kompānijas, kas vēlas sadarboties ar Lietuvos geležinkeliai", ir viens no Baltkrievijā lielākajiem kravu ekspeditoriem "Belintertrans" un "Belkali-Migao", kas ir BKK un Ķīnas "Migao Corporation" kopuzņēmums.

25.janvārī "Lietuvos geležinkeliai" vērsās stratēģisko uzņēmumu darījumu izvērtēšanai izveidotajā valdības komisijā saistībā ar Lietuvas kompānijas "Lit Salt Trade" lūgumu atļaut "Belarusjkaļij" produkcijas transportēšanu.

Jau vēstīts, ka Lietuvas valdība pagājušajā nedēļā apstiprināja stratēģisko uzņēmumu darījumu izvērtēšanai izveidotās valdības komisijas atzinumu, ka "Lietuvos geležinkeliai" līgums ar ASV sankcijām pakļauto Baltkrievijas kālija mēslojuma ražotāju "Belarusjkaļij" un tā grozījumi apdraud Lietuvas nacionālās drošības intereses, tādēļ šis līgums tiks lauzts no 1.februāra.

""Lietuvos geležinkeliai" ir nepieciešams juridisks pamats kompāniju lūgumu noraidīšanai un tādējādi arī Baltkrievijas kālija mēslojuma pārvadājumu caur Lietuvu izbeigšanai," paziņojumā medijiem norādīja Lietuvas valsts dzelzceļa kompānija.

Kompānijā paskaidroja, ka gadījumā, ja līgumi par kravu pārvadājumiem tiks noraidīti bez pienācīga juridiska pamatojuma, "Lietuvos geležinkeliai" un Lietuvas valstij draudēs tiesvedības saistībā ar Lietuvas un starptautiskās tiesību normām, kā arī daudzpusēju līgumu nosacījumiem.

Šomēnes "Lietuvos geležinkeliai" oficiāli informēja "Belarusjkaļij" par valdības lēmumu no 1.februāra lauzt abu kompāniju līgumu.

"Lietuvos geležinkeliai" līgums ar "Belaruskaļij" tika parakstīts 2018.gada pavasarī, paredzot, ka tas būs spēkā līdz 2023.gada beigām. Saskaņā ar šo līgumu caur Lietuvu un Klaipēdas ostu vesti aptuveni 11 miljoni tonnu Baltkrievijā ražotā mēslojuma gadā. Pagājušā gada oktobrī tika parakstīti līguma grozījumi, kas paredzēja pāreju uz priekšapmaksu.

Lietuvas valdība decembrī paziņoja, ka meklē iespējas, kā valsts dzelzceļa kompānijai lauzt līgumu par "Belarusjkaļij" produkcijas transportēšanu, vienlaikus uzsverot, ka ASV sankcijas tieši neaizliedz mēslojuma tranzīta kravu plūsmu caur Lietuvu.

Decembra sākumā ASV noteica sankcijas arī pret "Belarusjkaļij" produkcijas eksportētāju BKK, kas spēkā stāsies 1.aprīlī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!