Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Lietuvas valstij piederošā enerģētikas grupa "Ignitis Grupe" kritizē elektrības biržas "Nord Pool" reakciju saistībā ar šonedēļ sasniegto rekordaugsto cenu Baltijas valstīs un biržas ieteikumus raksturo kā "formālus un tehniski neizpildāmus".

Kompānija piektdien paziņojumā norādīja, ka vilšanos izraisījusi "Nord Pool" atbilde uz Lietuvas institūciju un kompāniju paustajām gaidām, jo savā atbildē birža "tikai formāli piedāvāja rekomendācijas, kā izpildīt tās esošo algoritmu, kas nereti tehniski nav izpildāms".

"Ignitis" vērtējumā "Nord Pool" informē par to, kā ievērot algoritmu, bet nav pilnībā izvērtējusi tā piemērotību Baltijas valstīm.

"Mēs zinām, kā darbojas algoritms un kā iesniegt piedāvājumus biržā, bet mūsu jautājums ir par to, vai ir jāuzlabo algoritms Baltijas valstu gadījumam, lai izvairītos no paradoksāliem noraidījumiem. Esošā situācija Baltijas valstīs ir tāda, ka gāzes spēkstaciju tehniskie ierobežojumi liedz ievērot algoritmu un "Nord Pool" piedāvātos nosacījumus," klāstīja Lietuvas enerģētikas grupā.

Lietuvas enerģētikas tirgus dalībnieki sūdzas par biržas cenas algoritmu, jo tas dažreiz noraida pat zemākas cenas piedāvājumus, kā rezultātā trešdienas vakarā "Nord Pool" Baltijas zonā elektrības cena sasniedza biržas noteiktos griestus - 4000 eiro par megavatstundu (MWh).

"Nord Pool" skaidroja, ka ir analizējusi izsoles rezultātus, kuru rezultātā trešdien no plkst.18 līdz 19 Baltijas valstīs elektrības biržas cena sasniedza rekordaugstu līmeni.

Birža ceturtdienas vakarā izplatītajā paziņojumā uzsvēra, ka visas procedūras atbilda tirgu savienojamības noteikumiem un cenu bija pareizi aprēķinājis algoritms "Euphemia".

Kā skaidroja birža, Baltijas reģionu veido trīs piedāvājumu zonas, kurās ir salīdzinoši neliels patēriņš un ražošana, tādēļ tirgus dalībniekiem "piesardzīgi jāiesniedz izsolei savi bloka piedāvājumi, jo pastāv iespēja, ka bloku piedāvājumus var izslēgt, jo tos paradoksāli noraida".

Lai nodrošinātu tirgus darbību un samazinātu paradoksāli noraidītu bloku piedāvājumus, elektrības birža aicināja nodrošināt pietiekamu vienas stundas ("līknes" pasūtījumu) piedāvājuma apmēru. Biržas vērtējumā, tas ļautu izvairīties no situācijām, kad piedāvājumus paradoksāli noraida, kā arī tas veicinātu zemākas cenas biržā.

Tirgus dalībnieki uzstāj, ka esošais algoritma paradokss noved pie rekordaugstām elektrības cenām biržā, ko veicina ļoti dārgas ražošanas jaudas, kas spēj saražot precīzi nepieciešamo enerģijas daudzumu.

Lietuvas enerģētikas ministrs Daiņus Kreivis otrdien lūdza Lietuvas Valsts enerģētikas regulēšanas padomi (VERT) izmeklēt, vai biržas elektrības cenas aprēķinā izmantotais algoritms neveicina augstās elektrības cenas.

VERT vadītājs Renats Pocjus iepriekš informēja, ka būs sarunas ar "Nord Pool" par algoritma pielāgošanu Baltijas reģionam, jo to ir grūti mainīt Eiropas līmenī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!