Foto: Reuters/Scanpix/LETA
"Alibaba" un "Ant Group" dibinātājs Džeks Ma ir zaudējis Ķīnas bagātākā cilvēka titulu, ziņo "Reuters".

Citi Ķīnas bagātākie uzņēmēji turpināja būtiski audzēt savu bagātību, kamēr Ma biznesa impērija nonāca krustugunīs, Ķīnas finanšu tirgus regulatoriem pievēršot pastiprinātu uzmanību banku un finanšu tehnoloģiju uzņēmumiem. Ma un viņa ģimene bija ierindojusies Ķīnas bagātāko cilvēku "Hurun Global Rich" saraksta augšgalā 2020. un 2019. gadā, bet tagad uzņēmējs noslīdējis uz ceturto vietu, piekāpjoties pudeļu ūdens un dzērienu ražotāja "Nongfu Spring" vadītājam Šanšanam Žongam, "Tencent Holding" īpašniekam Ponijam Ma un e-komercijas uzņēmuma "Pinduoduo" dibinātājam Kolinam Huangam. Džeka Ma nedienas sākās pēc viņa runas pagājušā gada oktobrī, kurā viņš kritizēja Ķīnas finanšu tirgus uzraudzības iestādes, kā rezultātā tika apturēts viņa "Ant Group" 37 miljardu ASV dolāru vērtais sākotnējais akciju piedāvājums (IPO) tikai dažas dienas pirms finanšu tehnoloģiju giganta došanās uz biržu.

Kopš tā laika Ķīnas regulatori ir pastiprinājuši pretmonopola pārbaudes attiecībā uz tehnoloģiju nozari, un tieši "Alibaba" saņēma lielāko triecienu. Tirgus regulators decembrī uzsāka oficiālu pretmonopola pārbaudi "Alibaba". Ķīnas regulatori arī pievērsa ciešāku uzmanību finanšu tehnoloģiju sektoram un pieprasīja, lai "Ant" dažus no saviem uzņēmumiem pārveido tā, ka tie būs jāuzrauga kā tradicionālie finanšu uzņēmumi.

Līdz ar to Ma, kam patīk gozēties rampu gaismā, pēkšņi pazuda no sabiedrības acīm apmēram trīs mēnešus, izraisot spekulācijas par viņa atrašanās vietu. Šā gada janvārī viņš atkal parādījās 50 sekunžu ilgā video uzrunā.

Ķīnas pašreizējais bagātākais cilvēks Žongs pirmo reizi nokļuvis saraksta pirmajā vietā, lielā mērā pateicoties "Nongfu Spring" un vakcīnu ražotāja "Beijing Wantai Biological Pharmacy Enterprise" akciju cenu pieaugumam. Savukārt "Tencen" īpašnieka Ma bagātība gada laikā pieauga par 70%, sasniedzot 480 miljardus juaņu (74,16 miljardi ASV dolāru), arī "Pinduoduo" īpašnieka Huanga bagātība pieaugusi par 283% līdz 450 miljardiem juaņu. Salīdzinājumam, Ma un viņa ģimenes bagātība pieauga par 22%, līdz 360 miljardiem juaņu. "ByteDance", kam pieder sociālais tīkls "TikTok", dibinātājs Jimings Žangs pirmo reizi ielauzies Ķīnas miljardieru pieciniekā, viņa bagātība sasniegusi 54 miljardus dolāru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!