Foto: Shutterstock
Mājokļu tirgus cenas pasaulē pēdējā laikā turējušas salīdzinoši stabilā līmenī, neskatoties uz pandēmijas izraisīto krīzi, raksta ārvalstu mediji.

"The Economist" raksta, ka 2008.gada finanšu krīzes rezultātā mājokļu cenas pasaulē saruka par vidēji 10%, taču šajā gadā kritums nav vērojams, un vairumā pasaules lielākajās valstīs cenas ir augušas. "Bagātajā pasaulē mājokļu cenas pieauga par vidēji 5% gadā".

"Šī ir bijusi viena no labākajām ziņām valstu pārstāvjiem, ka nav vērojams straujš mājokļu cenu kritums pasaulē," "CNBC" sacījis "Jefferies" eksperts Šons Dērbijs.

Pieprasījums pēc mājokļu iegādes tādās valstīs kā ASV, Lielbritānija un Ķīna ir bijis ļoti spēcīgs. Vienīgais izņēmums ir Austrālija, kur īpašumu cenas ir piedzīvojušas mērenu kritumu.

Ķīnā patlaban vērojama spēcīga atgūšanās no pandēmijas, kas likusi atsevišķiem analītiķiem pat izteikt bažas par iespējamo Ķīnas īpašumu tirgus pārkaršanu.

Tiesa gan, pandēmija mainījusi pieprasījumu, un, aizvien populārākam kļūstot attālinātajam darbam, vērojama lielāka interese par īpašumiem ārpus centra. Piemēram, "USA Today" raksta, ka lielajās pilsētās, piemēram, Ņujorkā un Sanfrancisko, vērojams mājokļu cenu kritums, taču cenas kāpj tādās pilsētās, kas nav pārmērīgi apdzīvotas.

Arī Lielbritānijā, neskatoties uz to, ka valsts ekonomika virzās uz recesijas pusi, mājokļu cenas septembrī, salīdzinot ar iepriekšējā gada septembri, pieaugušas par 5%.

"Moneyweek" skaidro, ka cenu pieaugumu, pirmkārt, veicina zemās procentu likmes, un prognozes, ka tās tuvākajā laikā visdrīzāk paliks esošajos līmeņos. Otrkārt, cilvēki pēta mājokļus, un, tiklīdz ierauga sev patīkamu īpašumu, cenšas to iegādāties. Protams, bankas izvērtē viņu ienākumus, un izvēlas maksātspējīgāko, kurš potenciāli nākotnē varēs segt savus kredīta maksājumus. Tāpat, kļūstot populārākam attālinātam darbam, daļa mājsaimniecību meklē jaunu, plašāku mājvietu. Tādējādi jāsecina, ka plašs faktoru kopums virza pieprasījumu un veicina cenu pieaugumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!