Foto: Reuters/Scanpix

Eiropas Padomes Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas pasākumu novērtēšanas ekspertu komiteja jeb "Moneyval" negatīvi novērtējusi Maltas sistēmu cīņai pret naudas atmazgāšanu un terorisma finansēšanu.

Par to liecina "Moneyval" ziņojums, kas vēl nav oficiāli publicēts, taču ir nonācis laikraksta "Times of Malta" rīcībā.

"Moneyval" devusi Maltai nedaudz vairāk par gadu, lai novērstu trūkumus. Pretējā gadījumā valstij draud iekļaušana tā dēvētajā melnajā sarakstā.

"Moneyval" vērtē valstis 11 jomās, un tikai divās jomās – starptautisko sankciju īstenošanā un starptautiskajā sadarbībā – Maltas veikums ticis atzīts par pietiekamu. Neapmierinošu vērtējumu Malta guvusi arī tādās jomās kā riska vadība, naudas atmazgāšanas gadījumu izmeklēšana un finanšu noziegumu novēršana.

Pēc avotu Maltas valdības iestādēs teiktā, pēc "Moneyval" negatīvā vērtējuma tagad Maltu uzraudzīs cita starptautiskā organizācija – Finanšu darījumu darba grupa.

"Būs vajadzīgs apmēram gads, un, ja mēs panāksim pietiekamu progresu un pabeigsim reformas, par kurām jau ir panākta vienošanās, tad šis process būs beidzies. Nākamajos mēnešos būs jāpaveic liels darbs," sacīja viens no avotiem.

Jau ziņots, ka "Moneyval" pērn noteica Latvijai pastiprinātu kontroles režīmu. Tās ziņojumā par Latviju skaidrots, ka kontroles režīms pastiprināts, jo Latvija saņēmusi zemu vai vidēju novērtējumu pēc vairākiem efektivitātes kritērijiem. "Moneyval" Latvijas rīcību atzina par mazefektīvu divās jomās –patiesā labuma guvēju noteikšanā un masu iznīcināšanas ieroču izplatīšanas finansēšanas novēršanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!