Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Jau vairāk nekā sešus mēnešus pasaule cīnās ar pandēmiju, taču tas nav apturējis milzīga apmēra darījumu norisi starp uzņēmumiem pasaulē, raksta "CNN Business".

No jūlija līdz septembrim pasaulē izsludināti 37 darījumi, kuru katra vērtība sasniedz vai pārsniedz 5 miljardus ASV dolāru, kopējai darījumu vērtībai sasniedzot 496 miljardus ASV dolāru, liecina "Refinitiv" dati. Vērtējot pēc darījumu skaita un vērtības, tas ir bijis trešais aktīvākais ceturksnis kopš 1970.gada, kad datus sāka apkopot. Ja ņem vērā mazākus darījumus, tad kopējā darījumu vērtība pārsniedz triljonu dolāru.

Aktīvākais mēnesis trešajā ceturksnī bijis septembris, darījumu skaitam palielinoties par 107%, salīdzinot ar aizvadīto gadu.

Pavasarī darījumu tirgus bremzējās, jo uzņēmumu īpašniekiem bija jādomā par citiem jautājumiem, taču, vasarā ierobežojumiem mazinoties, kompānijas atkal kļuva drošākas.

"Uzņēmumu vadība redz pietiekami lielu aktivitātes līmeni, kas dod tai pārliecību par turpmāko virzību," norāda "JPMorgan Chase" Eiropas, Tuvo Austrumu un Āfrikas apvienošanās un pārņemšanas darījumu eksperts Giljermo Baiguāls.

Tas ļāvis uzņēmumiem spert stratēģiskus soļus, lai sagatavotos nākamajam ekonomikas ciklam.

"Uzņēmumi jūt, ka tuvākajā laikā izaugsme būs ierobežota, un atklāsies viņu vājās vietas," sacījis eksperts. Tas veicina konsolidāciju vilni tādās nozarēs kā banku sektors, telekomunikācijas un enerģētika.

Baiguāls prognozē, ka apvienošanās un pārņemšanās darījumu aktivitāte līdz gada beigām turpinās pieaugt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!