Foto: Valsts kanceleja
Kuveitas un Polijas naftas uzņēmums „Balin Energy” pēdējo mēnešu laikā nonācis finiša taisnē, cenšoties noskaidrot, ir Latvijas piekrastē nafta vai nav. Kamēr naftas meklējumi un pētījumi Baltijas jūrā vēl turpinās, portāls „Delfi” piedāvā lasītājam apskatīt, kur pasaulē atrodas ienesīgākās naftas atradnes un kuras saskaņa ar prognozēm vēl tikai varētu par tādām kļūt.

Pasaules līderis - Ghvara atradnes Saūda Arābijā


Foto: Reuters/Scanpix
Ghvara atradnes Saūda Arābijā šobrīd ir lielākās pasaulē. Pēc "Bloomberg" aplēsēm tās satur aptuveni 83 miljardius barelu naftas.


Pēc "Forbes" prognozes Ghvara atradnes ir arī "nākotnes naftas karaļi", kuru rezerves varētu būt pat krietni pāri 100 miljardiem barelu. Naftas ieguvi pārvalda valsts kompānija "Saudi Aramco".

Kuveita – otrās lielākās atradnes pasaulē


Foto: AP/Scanpix
"Burgano" komplekss ir otrā pēc lieluma lielākā naftas atradne pasaulē ar aptuveno apjomu - 72 miljardi barelu. "Bloomberg" uzskata, ka Kuveitas atradnes līdz pat 2040.gadam varētu ieņemt vietu pasaules apjomīgāku naftas ieguves vietu pirmajā pieciniekā.

Atradnes, no kurām padzina Krieviju


Foto: EPA-AFI

Arī trešās lielākās pasaules naftas atradnes negrasās zaudēt savas pozīcijas. Pēc "The Wall street" prognozes, "West Qurna" atradnēs Irākā naftas kopējais apjoms ir aptuveni 40-55 miljardi barelu.

Savukārt  "Forbes" prognozē, ka arī tuvākajos gados netiks atklātas nevienas atradnes, kas varētu konkurēt arī šīm, tāpēc "West Qurna" savu statusu kā trešās lielākās tuvākajā nākotnē nepazaudēs.

Krievijas naftas gigants "LUKoil" ar Irāku 1997.gadā parakstīja 3,4 miljardus dolāru (1,8 miljardi latu) vērtu kontraktu par šo naftas atradņu izpēti, taču tika izraidīts vēl pirms ASV iebrukuma Irākā, jo radās domstarpības ar Sadama Huseina režīmu.

Melnais zelts, ko postīja Irānas – Irākas kara laikā


Foto: Reuters/Scanpix
Irākas Majnūnas atradņu naftas apjoms tiek vērtēts ap 13 miljardiem barelu. Šobrīd vidēji dienā iegūst aptuveni 500 000 barelu naftas, taču teorētiski varētu iegūt 1,8 miljardus.

1980.gada abu valstu kara laikā atradnes pastāvīgi tika nodedzinātas un infrastruktūra sagrauta. Majnūna arābu valodā nozīmē vārdu "traks",  kas simbolizē cik grūti strādājošajiem  ir bijis iegūt naftu šajās atradnēs. 

Irānas naftas centrs – Hūzestāna


Foto: Scanpix
Irānas Hūzestānas provincē tiek iegūti 90% no visiem valsts naftas resursiem. Hūzestana atrodas tuvu Irākas robežai. "Forbes" prognozē, ka provincē kopā varētu būt pat aptuveni 100 miljardi barelu naftas.

Kazahstānas Kašagana


Foto: RIA Novosti/Scanpix
Kašagana ir  pasaulē vislielākās nesāktās naftas atradnes, no tām paredzēts sākt iegūt naftu tuvākajos mēnešos. "The Business insider" prognozē, ka Kazahstānas rīcībā konkrētajās atradnēs varētu būt 11 miljardi naftas barelu.

Naftas ieguvi īpaši sarežģītu padara fakts, ka Kaspijas jūra, kur naftas platforma atrodas, ziemas laikā aizsalst.

Brazīlijas lielas loms


Foto: AFP/Scanpix
Brazīlijas nafta kompānija "Petrobras" 2007.gada atklāja trīs milzīgas naftas atradnes, kuras vērtējamas vairāku miljardu barelu apmērā, vēsta "The Wall street Journal".

2013.gadā tiek lēsts, ka visās šajās nesen atklātajās Brazīlijas atradnēs kopā naftas apjoms varētu būt 100 miljardi barelu, kas ierindotu valsti naftas ieguvēju pašā augšējā sarakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!