Foto: AFP/Scanpix
Eiropas Savienība (ES) ieslīgs vēl dziļākā krīzē nekā pašlaik, ja tiks īstenota ekonomikas stimulēšanas politika, kas balstīta uz jauniem aizņēmumiem.

Tā ceturtdien brīdināja Vācijas kanclere Angela Merkele, reaģējot uz Vācijas opozīcijā esošo kreisi centrisko partiju aicinājumiem mīkstināt taupības pasākumus.

"Izaugsme ar strukturālajām reformām ir saprātīga, svarīga un nepieciešama. [Savukārt] uz aizņēmumiem balstīta izaugsme mūs vienkārši atsviedīs atpakaļ krīzes sākumā, un tāpēc mums to nevajag darīt, un mēs to nedarīsim," viņa paziņoja Vācijas parlamenta apakšpalātā Bundestāgā.

Vācijas līdere arī uzsvēra, ka eiro zonas parādu krīzei nav ātra risinājuma. "Nav tādas burvju nūjiņas," viņa norādīja.

"Tikai viena lieta paliek ilgtspējīga ‒ jāpieņem, ka krīzes pārvarēšana būs ilgs un grūts process, kas tiks sasniegts, ja mēs vērsīsimies pret krīzes cēloņiem ‒ milzīgajiem parādiem un konkurences trūkumu vairākās Eiropas valstīs," akcentēja Merkele.

Pēc viņas teiktā, parādu samazināšana un izaugsmes veicināšana ir divi pīlāri, uz kuriem balstīta krīzes apkarošanas stratēģija.

Kopš Sociālistiskās partijas kandidāta Fransuā Olanda ievēlēšanas Francijas prezidenta amatā uz Merkeli tiek izdarīts spiediens mīkstināt taupības pasākumus, kurus viņa minējusi kā risinājumu eiro zonas parādu krīzei. Vācijas kreisi centriskā opozīcija, kas guvusi iedvesmu no Olanda panākumiem, ir pieprasījusi, lai ES tiktu pieņemts īpašs pakts, lai veicinātu ekonomikas pieaugumu.

Jau vēstīts, ka ES valstu un valdību vadītāji 23.maijā Briselē pulcēsies uz ārkārtas neformālām sarunām, lai spriestu, kā veicināt bloka ekonomikas izaugsmi. Uz šādu samitu, kas notiks darba vakariņu formātā, ES valstu līderus uzaicinājis ES prezidents Hermans van Rompejs.

Pēdējā laikā arvien aktīvāk izskan aicinājumi līdzās taupības pasākumiem, kas nepieciešami finanšu sakārtošanai, ES zemēs īstenot arī pasākumus, kas stimulētu tautsaimniecību.

Vairākas augsta ranga ES amatpersonas ir atzinušas, ka krīzi pārvarēt nebūs iespējams tikai ar tēriņu samazināšanu, tāpēc jāveicina arī izaugsme. Tomēr ES valstīs pastāv viedokļu atšķirības par to, kā ekonomikas izaugsme būtu panākama.

Jaunievēlētais Francijas prezidents Olands savās vēlēšanu kampaņās solīja veikt pasākumus ekonomikas izaugsmes stimulēšanai, izmantojot valsts budžeta naudu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!