Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ja uzņēmumam "Meta" netiks dota iespēja pārsūtīt, uzglabāt un apstrādāt Eiropas lietotāju datus ASV bāzētos serveros, tad visā Eiropā varētu tikt slēgti sociālie portāli "Facebook" un "Instagram", atsaucoties uz sociālo mediju giganta gada pārskatu, raksta ārvalstu mediji.

Galvenā "Meta" problēma ir transatlantiskā datu pārsūtīšana, ko regulē tā sauktais privātuma vairogs un citi līgumi, kurus "Meta" izmanto vai izmantoja, lai ASV serveros uzglabātu Eiropas lietotāju datus. Pašreizējos nolīgumus, kas nodrošina datu pārsūtīšanu, stingri pēta ES institūcijas.

Savā ikgadējā pārskatā ASV Vērtspapīru un biržu komisijai "Meta" brīdina, ka gadījumā, ja netiks pieņemts jauns regulējums un uzņēmums vairs nedrīkstēs izmantot pašreizējos līgumus "vai alternatīvas," uzņēmums, iespējams, vairs nevarēs piedāvāt daudzus no tā "nozīmīgākajiem produktiem un pakalpojumiem" ES, tostarp, "Facebook" un "Instagram".

Datu apmaiņa starp valstīm un reģioniem ir ļoti būtiska pakalpojumu sniegšanai un mērķtiecīgai reklāmai, uzsver "Meta" pārstāvji.

Tāpēc uzņēmums līdz šim kā juridisko pamatu datu pārsūtīšanai izmantojis transatlantisko datu pārsūtīšanas sistēmu, ko dēvē par privātuma vairogu. Tomēr Eiropas Kopienu tiesa 2020. gada jūlijā šo līgumu anulēja datu aizsardzības pārkāpumu dēļ. Kopš tā laika ES un ASV uzsvērušas, ka strādā pie jaunas vai atjauninātas līguma versijas.

Portāls "City A.M." vaicāja komentāru "Meta" Londonas mediju un reklāmas komunikāciju vadītājam Džonam Nolanam, kurš nav noliedzis šos izteikumus. Tā vietā viņš dalījies ar "Meta" globālo lietu un komunikāciju viceprezidenta Nika Klega paziņojumu, kurā viņš brīdina, ka "drošas un likumīgas starptautiskās datu apmaiņas trūkums kaitētu ekonomikai un kavētu uz datiem balstītu uzņēmumu izaugsmi ES". Ietekmi justu gan lieli, gan mazi uzņēmumi, kuri pāstāv dažādas nozares.

"Uzņēmumiem ir vajadzīgi skaidri, globāli noteikumi, kuru pamatā ir stingrs tiesiskums, lai aizsargātu transatlantiskās datu plūsmas ilgtermiņā," viņš uzsvēris.

"Sliktākajā scenārijā tas varētu nozīmēt, ka neliels tehnoloģiju uzņēmums Vācijā vairs nevarēs izmantot ASV mākoņdatošanas pakalpojumus sniedzēju, bet Spānijas produktu attīstības kompānija vairs nevarētu strādāt vairākās laika zonās," viņš salīdzinājis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!