Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Informācijas tehnoloģiju kompānija "Microsoft" pirmdien apsteidza savu tiešo konkurentu "Apple" un kļuva par visvērtīgāko publiskā biržā kotēto ASV kompāniju.

"Microsoft" tirgus kapitalizācija sasniedza aptuveni 814 miljardus ASV dolāru (719 miljardus eiro), kamēr "Apple" akciju vērtība pēdējo divu mēnešu laikā ir tikai kritusies.

"Apple" vēl pirms dažiem mēnešiem bija pasaulē pirmā publiskā biržā kotētā kompānija, kuras tirgus kapitalizācija pārsniedza triljonu dolāru, vēlāk to pašu panāca arī "Amazon". Novembra sākumā "Apple" tirgus vērtība noslīdēja zem triljona dolāru.

Šomēnes "Apple" akciju vērtība mazinājusies nozares ekspertu piesardzības dēļ par "iPhone" viedtālruņu vājajiem realizācijas datiem un pēc "Apple" paziņojuma, ka tā savās atskaitēs vairs nenorādīs atsevišķi, cik vienības "iPhone", "iPad" un "Mac" ierīču ir pārdots.

"Microsoft" tirgus vērtība nav bijusi lielāka par "Apple" kopš 2010. gada, vēsta "Bloomberg".

"Microsoft" arvien straujāk augošais mākoņserveru pakalpojumu bizness un arī joprojām datoru pārliecinošie realizācijas dati padarīja šo kompāniju par vienu no retajām lielajām IT kompānijām, kuras vērtība pieaugusi kopš septembra, kad ASV uzņēmumi atskaitās par saviem ceturkšņa finanšu datiem. "Apple" vērtība kopš tā laika ir kritusies par vairāk nekā 20 procentiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!