Foto: AFP/Scanpix

Amerikāņu datoru tehnoloģiju kompānija "Microsoft" ir panākusi vienošanos par somu kompānijas "Nokia" mobilo telefonu ražošanas biznesa pirkšanu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Darījuma vērtība būs 5,4 miljardi eiro (3,81 miljards latu), tā ietvaros "Nokia" "Microsoft" licencēs savus patentus un karšu servisu. Darījums tiks pabeigts 2014. gada sākumā, kad aptuveni 32 000 "Nokia" darbinieku pāries "Microsoft" paspārnē.

Darījums vēl ir jāapstiprina "Nokia" akcionāriem un regulatoriem.

Kompānija arī paziņoja, ka no amata atkāpsies Stīvens Elops, kurš "Nokia" vadītāja amatā nokļuva 2010.gadā.

Kamēr "Nokia" cīnās ar "Samsung" un "Apple" konkurenci, "Microsoft" tiek kritizēts par pārāk lēnu ienākšanu mobilo sakaru tirgū, norāda BBC. Darījums ir ieguvums abām kompānijām un tās darbiniekiem, tas ir "drosmīgs solis nākotnē", skaidro "Microsoft" pārstāvis Stīvs Balmers.

Kādreizējā mobilo telefonu tirgus līdera "Nokias" pārdošanas apjomi gada otrajā ceturksnī, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, ir kritušies par 24%. Tomēr šajā periodā pieauga ar "Microsoft" operētājsistēmu aprīkoto "Nokia Lumia" modeļu tirdzniecība. 

Darījums varētu palīdzēt ciešāk saskaņot ierīces un programmatūras saderību, kā arī panākt efektīvāku stratēģiju "Microsoft" ienākšanai mobilajā sfērā, raidsabiedrībai skaidro konsultāciju firmas "Frost&Sulivan" pārstāvis Manodžs Menons.

"Microsoft" arī iegūs tiesības desmit gadus izmantot "Nokia" zīmolu pašreizējiem mobilo telefonu produktiem.

2011.gadā "Microsoft" par "Skype" iegādi samaksāja 8,5 miljardus ASV dolāru (4,6 miljardi latu), kas ir par 3,5 miljardiem ASV dolāru (1,9 miljardi latu) vairāk nekā par "Nokia" darījumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!