Foto: Reuters/Scanpix
ASV datortehnoloģiju kompānijas "Apple Inc." dibinātājs Stīvs Džobss trešdien miris no aizkuņģa dziedzera vēža 56 gadu vecumā, paziņoja viņa dibinātā kompānija.

"Mēs ar dziļām skumjām paziņojam, ka Stīvs Džobss šodien miris," paziņoja Kalifornijā bāzētās firmas direktoru padome.

"Stīva spožais prāts, aizrautība un enerģija bija avots neskaitāmām inovācijām, kas bagātina un uzlabo mūsu visu dzīvi. Stīva dēļ pasaule ir neizmērojami labāka," teikts padomes paziņojumā.


""Apple" ir zaudējusi vizionāru un radošu ģēniju, un pasaule ir zaudējusi apbrīnojamu cilvēku. Tie no mums, kuriem paveicies pazīt un strādāt kopā ar Stīvu, ir zaudējuši mīļu draugu un iedvesmojošu padomdevēju," sacīja "Apple" ģenerāldirektors Tims Kuks.

"Stīvs aiz sevis atstāj kompāniju, kādu tikai viņš varēja izveidot, un viņa gars vienmēr būs "Apple" pamatos," sacīja Kuks.

"Apple" pārvērta savu mājaslapu internetā par veltījumu Džobsam, ievietojot tajā lielu viņa melnbaltu fotogrāfiju ar parakstu "Steve Jobs, 1955-2011". Noklikšķinot uz fotogrāfijas, lietotājs nokļuva līdz Džobsa piemiņai veltītam Kuka paziņojumam.

"Apple" fani arī tika uzaicināti dalīties ar savām domām un atmiņām par Džobsu un līdzjūtības apliecinājumiem, sūtot e-vēstules uz adresi rememberingsteve@apple.com. Pārējais "Apple" interneta vietnes saturs un "Apple" interneta veikals īslaicīgi ir nepieejams.

Džobsa ģimene nāca klajā ar paziņojumu, kurā teikts, ka viņš miris radinieku lokā. "Stīvs savā publiskajā dzīvē bija pazīstams kā vizionārs; savā privātajā dzīvē viņš loloja savu ģimeni," teikts šajā paziņojumā.

"Mēs esam pateicīgi daudzajiem cilvēkiem, kas dalījušies ar novēlējumiem un lūgšanām pēdējā Stīva slimības gadā; tiks nodrošināta interneta vietne tiem, kas vēlas izrādīt cieņu viņa piemiņai un sniegt savas atmiņas par viņu," teikts ģimenes paziņojumā.

Par Džobsu sēro viņa atraitne Lorīna un viņu trīs bērni. Džobsam bija arī meita no sievietes, ar kuru viņš tikās pirms apprecēšanās.

Cieņu Džobsa piemiņai izrādīja arī ASV prezidents Baraks Obama, citas augstas amatpersonas, informācijas tehnoloģiju un mediju nozares pāstāvji.

"Stīvs bija starp dižākajiem amerikāņu inovatoriem - pietiekami drosmīgs, lai domātu citādāk, pietiekami pārdrošs, lai ticētu, ka spēj mainīt pasauli, un pietiekami talantīgs, lai to darītu," paziņoja Obama.

"Pasaule reti pieredz kādu, kurš atstājis tik dziļu ietekmi kā Stīvs un kuras sekas jutīs daudzas nākamās paaudzes .. Tiem no mums, kuriem paveicās strādāt kopā ar viņu, tas bijis neprātīgi liels gods," pavēstīja programmatūras kompānijas "Microsoft" dibinātājs un Džobsa bijušais sāncensis Bils Geitss.

"Stīv, paldies tev, ka biji padomdevējs un draugs .. Paldies, ka parādīji to, ka tevis veidotais var mainīt pasauli. Man tevis pietrūks," paziņoja sociālā tīkla "Facebook" dibinātājs Marks Zakerbergs.

"Šonakt Amerika zaudēja ģēniju, kurš tiks pieminēts līdz ar Edisonu un Einšteinu un kura idejas veidos pasauli nākamajām paaudzēm," atzina Ņujorkas mērs un tehnoloģiju kompānijas dibinātājs Maikls Blūmbergs.

"Viņa inovatīvo garu un ievērojamos sasniegumus viemēr pieminēs cilvēki visā pasaulē," paziņoja Dienvidkorejas tehnoloģiju konglomerāta "Samsung" vadītājs G.S.Čoihe, neraugoties uz "Samsung" un "Apple" konfliktu patentu jautājumā.

"Viņa mantojums sniegsies tālu ārpus viņa veidotajiem produktiem vai uzņēmumiem. Tie būs miljoni viņa iedvesmoto cilvēku, viņa mainītās dzīves un viņa definētā kultūra," atzina kinostudijas "Walt Disney" vadītājs Roberts Aigers.

Džobss augustā veselības problēmu dēļ atkāpās no "Apple" ģenerāldirektora amata un kļuva par firmas padomes priekšsēdētāju, bet "Apple" ģenerāldirektora amatā viņu nomainīja līdzšinējais izpilddirektors Tims Kuks.

Džobss, kuram 2009.gadā tika izdarīta aknu transplantācija aizkuņģa dziedzera vēža dēļ, īsā vēstulē "Apple" valdei paziņoja, ka vairs nespēj pildīt firmas ģenerāldirektora pienākumus. Džobss no 17.janvāra bija ilgstošā slimības atvaļinājumā, kura laikā viņu aizstāja Kuks.

Džobss tiek plaši uzskatīts par radošo spēku, kas panāca "Apple" izvirzīšanos par vienu no lielākajām kompānijām pasaulē. "Apple" pēdējos gados ir guvusi milzu peļņu ar inovatīviem un ļoti populāriem produktiem - tādiem kā "iPod", "iPhone" un "iPad".

Džobss piedzima 1955.gada 24.februārī vientuļai mātei Sanfrancisko, un nepilnas nedēļas vecumā viņu adoptēja precēts pāris netālu esošajā Mauntinvjū pilsētā. Džobss izauga starp augļu dārziem, kuru vietā vēlāk izveidojās tehnoloģiju centrs, kas pazīstama kā Silīcija ieleja.

1976.gadā tolaik 21 gadu vecais Džobss un par viņu piecus gadus vecākais Stīvs Vozņaks nodibināja kompāniju "Apple Computer" Džobsa ģimenes mājas garāžā. Džobsa vadībā šī kompānija sāka ražot pirmos datorus "Apple" un vēlāk datorus "Macintosh", kuri kļuva ļoti populāri astoņdesmitajos gados.

Džobss 1985.gadā aizgāja no "Apple" domstarpību ar kolēģiem dēļ un izveidoja kompāniju "NeXT Computer", kas specializējās darba staciju veidošanā uzņēmumiem. 1986.gadā Džobss piedalījās kompānijas "Pixar" dibināšanā, izveidojot to no bijušā datorgrafikas uzņēmuma "Lucasfilm", kuru viņš nopirka no kinoindustrijas milža Džordža Lūkasa.

Pēc Džobsa aiziešanas no "Apple" kompānijas slava sāka bālēt, bet izlīgums tika panākts, kad "Apple" 1996.gadā nopirka viņa kompāniju "NeXT" par 429 miljoniem ASV dolāru un Džobss atkal kļuva par "Apple" vadītāju.

Džobss 1997.gadā atgriezās "Apple" un sāka kompānijas pārveidi, izlaižot krāsaino datoru "iMac". 2002.gadā kompānija izlaida mūzikas pleijeri "iPod", kam vēlāk sekoja viedtālrunis "iPhone" un planšetdators "iPad".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!