Foto: AP/Scanpix

Otrdien 98 gadu vecumā miris ātrās ēdināšanas restorāna "McDonald's" populārā burgera "Big Mac" izgudrotājs Džims Deligati, vēsta CNN.

Deligati burgera recepti izveidoja teju pirms 50 gadiem Pitsburgā. Restorāns ilglaicīgi nevēlējās sākt pārdot Deligati izgudrojumu, jo tas ar savu izmēru pamatīgi atšķīrās no "McDonald's" jau veiksmīgi pārdotajiem standarta izmēra burgeriem. 1968. gadā uzņēmums nolēma riskēt, un tas atmaksājās ar uzviju.

Deligati gan medijiem vēlāk skaidroja, ka nav saņēmis ne algas pielikumu, ne kādu pārdošanas procentu daļu. Viņš ticis atalgots ar atzinību, ka ir šī "Big Mac" izgudrotājs.

"Big Mac" vārdā nosaukts ne tikai restorāna burgers, bet arī ekonomikas indekss. Ar "Big Mac" indeksa palīdzību tiek spriests par attiecīgās valsts pirktspēju un tā cena ir rādītājs, cik dārga vai lēta ir kādas valsts valūta attiecībā pret citu valstu valūtām.

"McDonald's" ir pasaules lielākā ātrās ēdināšanas ķēde, kas darbojas vairāk nekā 100 pasaules valstīs. Restorāna populārākie piedāvātie ēdieni ir hamburgeri, čīzburgeri, frī kartupeļi, deserti un citi. Uzņēmums dibināts 1940. gadā ASV. Arī Latvijā darbojas vairāki "McDonald's" restorāni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!