Foto: AFP/Scanpix

Moldovas premjerministre Natālija Gavriļica piektdien paziņoja par ārkārtas stāvokļa izsludināšanu valstī enerģētikas jomā dabasgāzes deficīta dēļ.

Viņa pavēstīja, ka ārkārtas stāvoklis tiek ieviests sakarā ar gāzes trūkumu un spiediena krišanos valsts gāzes sistēmā.

Piektdien tiks sasaukta valdības sēde, pēc kuras vicepremjers dosies uz parlamentu lūgt ieviest ārkārtas stāvokli, lai "dotu valdībai instrumentus enerģētikas krīzes vadībai", paziņoja Gavriļica.

13.oktobrī Moldovas valdība paziņoja par paaugstinātas gatavības stāvokli enerģētikas jomā gāzes trūkuma dēļ un valstī sāka īstenot pasākumus gāzes taupīšanai. Virkne enerģētikas kompleksa uzņēmumu, tostarp termoelektrostacijas, daļēji pārgāja uz mazutu vai oglēm.

Pirms tam uzņēmums "Moldovgaz" aicināja patērētājus ekonomēt gāzi un pēc iespējas pāriet uz citu kurināmo.

Moldova un Krievijas valsts dabasgāzes uzņēmums "Gazprom" līdz šim nav vienojušies par gāzes līguma pagarināšanu, kura termiņš beidzās 30.septembrī. Šajā situācijā puses nolēma pagarināt līgumu uz vienu mēnesi ar līdzšinējiem nosacījumiem.

Taču oktobrī Moldovai gāzes cena ir 790 dolāri par 1000 kubikmetru, salīdzinot ar 550 dolāriem septembrī. Turklāt līgums paredz Moldovai piegādāt tikai 65% no tai nepieciešamā gāzes daudzuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!