Foto: Publicitātes attēli

Starptautiskā reitingu aģentūra "Moody's Investors Service" ("Moody's") piektdien nolēma deviņām Portugāles bankām pazemināt ilgtermiņa kredītreitingus, piešķirot tiem arī "negatīvu" prognozi, ziņo ārvalstu masu mediji.

Ar šādu lēmumu aģentūra noslēdza pārskatu, kas uzsākts vasaras vidū pēc Portugāles valsts kredītreitinga pazemināšanas.

Reitings pazemināts "Caixa Geral de Depositos" (līdz "Ва2" no "Ва1"), "Banco Comercial Portugues" (līdz "Ва3" no "Ва1"), "Banco Espirito Santo" (līdz "Ва2" no "Ва1"), "Banco BPI" (līdz "Ва2" no "Ваа3"), "Banco Santander Totta" (līdz "Ва1" no "Ваа3"), "Caixa Economica Montepio Geral" (līdz "Ва3" no "Ва2"), "Banco Internacional do Funchal" (līdz "Ва3" no "Ва2"), "Espirito Santo Financial Group" (līdz "В1" no "Ва2") un "Banco Portugues de Negocios" (līdz "В3" no "В1").

Lielākoties banku reitingus ietekmēja Portugāles valsts reitinga pazemināšana no "Ваа1" līdz "Ва2" līmenim. Tikai "Espirito Santo Financial Group" bankai reitings pazemināts, jo pasliktinājusies pārvaldošās kompānijas "BES" situācija.

Portugāles reitings pazemināts, jo pastāvēja bažas par nepieciešamību pēc starptautiskās finanšu palīdzības otrās paketes. Parādu un banku sistēmas problēmu māktā Portugāle aprīļa sākumā vērsās pie Eiropas Savienības (ES) un Starptautiskā Valūtas fonda (SVF), lūdzot finanšu palīdzību.

ES maijā akceptēja palīdzības paketi Portugālei 78 miljardu eiro apmērā (aptuveni 55 miljardi latu), savukārt SVF akceptēja kredīta piešķiršanu šai Eiropas dienvidu valstij 26 miljardu eiro (18,2 miljardi latu) apmērā.

"Moody's" eksperti uzskata, ka bankām riska līmenis paliek augsts, jo kredītiestāžu portfeļos joprojām ir liels valsts parāda vērtspapīru apjoms.

Portugāle pēc Grieķijas un Īrijas kļuva par trešo eirozonas valsti, kas globālās krīzes dēļ lūdza starptautisko finanšu palīdzību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!