Foto: EPA/LETA
Starptautiskā reitingu aģentūra "Moody's" pazeminājusi globālās naftas pārstrādes nozares attīstības prognozi no stabilas uz negatīvu, vēsta aģentūra "RIA Novosti".

Šis lēmums saistīts ar ražošanas jaudu un pieprasījuma neproporcionālo attīstību, teikts reitingu aģentūras preses relīzē.

"Moody's" analītiķi uzskata, ka pārstrādes uzņēmumi palielina ražošanas jaudas straujāk nekā aug pieprasījums. Tas var radīt gatavās produkcijas pārpalikumu tirgū un nākamgad pazemināt EBITDA peļņas rādītājus vairāk nekā par 10%. Augstais bezdarba līmenis un nestabilā ekonomiskā situācija samazinās pieprasījumu pēc naftas pārstrādes produktiem, pirmkārt jau OECD valstīs. Šīs organizācijas dalībvalstu pārstrādātāji, kas galveno peļņu gūst no degvielas ražošanas, arī turpmāk būs spiesti strādāt nelabvēlīgos apstākļos, ja nespēs sekmīgi izmantot naftas produktu cenu atšķirības dažādos reģionos.

Vienlaikus "Moody's" prognozē pieprasījuma pieaugumu pēc dīzeļdegvielas Ķīnā, Indijā, Tuvajos Austrumos un Latīņamerikā. "Taču nozares atkarība no Ķīnas pieprasījuma padara to viegli ievainojamu gadījumā, ja valsts ekonomiskās attīstības temps samazināsies," brīdina aģentūra.

Šā gada augustā "Moody's" naftas pārstrādes nozares prognozi pazemināja no stabilas uz pozitīvu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!