Foto: Reuters/Scanpix

Starptautiskā reitingu aģentūra "Moody's" pazeminājusi Vācijas, Nīderlandes un Luksemburgas reitingu prognozi no "stabila" uz "negatīvu", teikts aģentūras pirmdien izplatītajā paziņojumā.

Šo valstu reitings noteikts augstākajā (investīcijām drošākajā) "Aaa" līmenī, taču prognozes pasliktinātas, ņemot vērā nenoteiktību, kas valda Eiropā, un Eiropas parādu krīzi.

Tāpat "Moody's" apstiprināja augstāko "Aaa" reitingu Somijai ar stabilu prognozi.

Aģentūra norādījusi, ka visu četru valstu ekonomikas negatīvi ietekmē augošā nenoteiktība par Eiropas parādu krīzes iznākumu. 

Pēc aģentūras analītiķu domām, pieaugusi varbūtība, ka parādu nomocītajām valstīm, piemēram, Spānijai un Itālijai, būs nepieciešams citu eirzonas valstu atbalsts.  Aģentūra arī norāda, ka aizvien pastāv augsts risks, ka Grieķija izies no eirozonas, kas var satricināt finanšu sektoru, un stabilizāciju varēs panākt tikai par ļoti augstu cenu. 

Pēc aģentūras "Standard & Poor's" versijas Vācijai ir stabila reitinga prognoze, bet Nīderlandei, Luksemburgai un Somijai - negatīva.  Visām valstīm ir augstākais reitings "AAA".

Savukārt "Fitch" visām šīm valstīm saglabā augstāko reitingu ar stabilu prognozi.

Jau vēstīts, ka Dienvideiropas valstis pārdzīvo finanšu krīzi - Grieķija bija spiesta lūgt starptautisko palīdzību, taču aizdevēji pieprasa no Atēnām stingru fiskālo disciplīnu, kas savukārt rada sabiedrības neapmierinātību un iekšpolitisko nestabilitāti, kuras dēļ Grieķijas parlaments nespēja izveidot valdību. Jaunā valdība tika izveidota pēc 17.jūnijā notikušajām parlamenta vēlēšanām. Taču valdošā koalīcija par savu mērķi pasludināja starptautiskā aizdevuma nosacījumu pārskatīšanu, neapdraudot Grieķijas dalību eiro zonā.

Spānija savukārt ir spiesta glābt savas bankas,  un tā saņems no  ES valstīm banku glābšanas paketi 100 miljardu eiro (70 miljardu latu) apmērā. 

 Problēmas pārdzīvo arī Itālijā, kuras ekonomikā sākusies lejupslīde. Itālijas valdība valsts parāda mazināšanai nākamo piecu gadu laikā ik gadu pārdos valsts aktīvus par 15 - 20 miljardiem eiro (10,5 - 14 miljardiem latu).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!