Foto: DELFI
Kredītreitingu aģentūra "Moody's" otrdien saglabāja ASV kredītreitingu AAA līmenī pēc ASV Kongresa lēmuma paaugstināt valsts parāda griestus un šādi novērst iespējamu valsts maksātnespēju, bet noteica negatīvu reitinga prognozi.

"Moody's" izskaidroja negatīvo prognozi ar to, ka ASV kredītreitings var tikt pazemināts, ja vājinātos fiskālā disciplīna vai ievērojami palēninātos ekonomikas pieauguma tempi.

"Moody's" jūlijā bija brīdinājusi, ka var samazināt ASV kredītreitingu, ja līdz 2.augustam netiks panākta vienošanās par valsts parāda griestiem.

ASV Kongresa apakšpalāta Pārstāvju palāta pirmdien un Kongresa augšpalāta Senāts otrdien atbalstīja likumu, kas paredz valsts parāda griestu paaugstināšanu, lai novērstu ASV maksātnespēju, kura radītu haosu pasaules ekonomikā.

Nepilnas divas stundas pēc pieņemšanas Senātā šo likumu otrdien parakstīja ASV prezidents Baraks Obama, līdz ar to tas stājies spēkā.

Kongresa republikāņu un demokrātu līderu vienošanās paredz paaugstināt parāda griestus par 2,4 triljoniem ASV dolāru un samazināt valdības tēriņus par 900 miljardiem dolāru. Tā arī paredz izveidot īpašu Kongresa komiteju, kurai līdz novembrim jāsniedz rekomendācijas par valdības tēriņu samazināšanu par vēl 1,5 triljoniem dolāru 10 gadu laikā, lai Kongress līdz decembra beigām par to varētu nobalsot.

"Parāda griestu sākotnējā paaugstināšana par 900 miljardiem ASV dolāru un apņemšanās tos vēl paaugstināt par 1,2 līdz 1,5 triljoniem dolāru līdz gada beigām ir faktiski likvidējušas šāda defolta risku," paziņoja "Moody's".

"Moody's" nosauca Kongresa pieņemto un Obamas parakstīto valsts deficīta plānu par "pirmo soli" uz deficīta samazināšanu līdz līmenim, kas ļautu ilgtermiņā saglabāt ASV finanšu atbilstību kredītreitinga AAA parametriem.

Aģentūra tomēr raksturoja sarežģīto tēriņu samazināšanu kā "nepārbaudītu", jo "fiskālu noteikumu mēģinājumi pagātnē ne vienmēr izturējuši laika pārbaudi", un noteica negatīvu reitinga prognozi.

"Moody's" arī paziņoja, ka gaida ASV valsts parāda un IKP attiecības, kas pašlaik ir tuvu 100%, samazināšanu līdz 73% līdz 2015.gadam. "Pasākumi, kas tālāk samazina ilgtermiņa deficītu, reitingu ietekmētu pozitīvi, bet šādu pasākumu trūkums - negatīvi," paziņoja "Moody's".

ASV līdz otrdienai bija jāpaaugstina valsts parāda griesti, kuri līdz šim bija 14,29 triljonu ASV dolāru līmenī. Ir gaidāms, ka ASV budžeta deficīts šogad sasniegs 1,6 triljonus ASV dolāru.

ASV sasniedza šos valsts parāda griestus 16.maijā. ASV izmantoja dažādas grāmatvedības metodes un lielākus nodokļu ieņēmumus, nekā paredzēts, lai netiktu ietekmētas valdības saistības.

Ja līdz otrdienai valsts parāda griesti netiktu paaugstināti, valdība būtu spiesta sākt kavēt maksājumus obligāciju turētājiem, civildienesta ierēdņiem, pensionāriem vai valdības darbuzņēmējiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!