Foto: PantherMedia/Scanpix

Pēdējo 30 gadu laikā islāma banku un kopējā pēc šīs reliģijas likumiem strādājošā finanšu sektora aktīvu apjoms pieaudzis līdz 1,6 triljoniem ASV dolāru, turklāt pēc finanšu krīzes apjoms tikai palielinājies, tāpēc kredītiestādes, kas strādā pēc islāma likumiem, ieņem arvien būtiskāku vietu pasaules finanšu sistēmā, izpētījis “The New Yourk Times”.

2011.gadā islāma finanšu sektora aktīvu apjoms pieaudzis par 19%, bet 2012.gadā - par 20%. Šajā laikā kopējais banku sektora aktīvu apjoms visā pasaulē audzis pat mazāk par 10%.

Pazīstamais islāma tiesību speciālists Jusufs Delorenco tika uzaicināts strādāt pie ASV dzelzceļa kompānijas "Continental Rail" pārskata. Kompānija nodarbojas ar pārvadājumiem ASV Austrumu piekrastē. Viņš ne tikai analizēja kompānijas finanšu situāciju, bet arī pārbaudīja, vai kompānija nav pārvadājusi cūkgaļu, tabaku un alkoholu.

Delorenco padomus lūdza viena no amerikāņu investīciju bankām, kas vēlas iegādāties daļu "Continental Rail" īpašumā esošo vagonu un tos nodot līzingā. Par šī projekta investoriem var kļūt islāma bankas, kas nedrīkst strādāt ar iepriekšminētajiem trim produktu veidiem. Ja eksperts atzīs vagonus par derīgiem, šis būs pirmais darījums ASV, kas tiks īstenots saskaņā ar islāma normām.

Islāma bankās uzkrāts zināms daudzums naudas, ko nepieciešams ieguldīt. Bankas dod priekšroku tam, lai ieguldītu Tuvo Austrumu valstīs, vai arī īpašuma iegādei aiz robežām. Taču šādu investīciju iespējas arvien samazinās, bet bankas savus aktīvus vēlas diferencēt.

Atšķirībā no parastām bankām, islāma bankas, saskaņā ar šariata likumiem, nedrīkst saņemt procentu ieņēmumus. Līdz ar to darījums ar "Continental Rail" šķiet visnotaļ pievilcīgs - bankas gūs ienākumus no vagonu izīrēšanas.

Mūsdienīgas islāma bankas parādījās pagājušā gadsimta 70.gados. Tā kā tām aizliegts gūt procentu ieņēmumus, bankas cenšas naudu ieguldīt reālos aktīvos un nekustamajā īpašumā, kā cena var pieaugt. Naudu drīkst ieguldīt akcijās, ja tās izlaistas atbilstoši islāma likumiem. Ieguldīt naudu kazino, bankās un kompānijās, kas nodarbojas vai finansē ieroču biznesu, ir aizliegts.

Līdz ar to tādi eksperti kā Delorenco regulāri pārbauda islāma banku stāvokli. Daudzi šādi eksperti ir pārliecināti, ka islāma bankas gan jau tagad tālu atkāpušās no Korānā dotajām tradīcijām un tuvinājušās Volstrītas principiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!