Foto: Pixabay

Otrdien naftas cena sasniegusi 11 mēnešu augstāko atzīmi, raksta "Reuters".

Cenas pieaugumu veicinājušas ziņas, ka Saūda Arābija plānojusi februārī un martā samazināt ražošanas apjomus par vienu miljonu barelu dienā, kā arī bažas tirgus dalībnieku vidū par ASV naftas rezervju samazinājumu.

Rezultātā "Brent" naftas cena pieauga par 1,4% līdz 56,41 dolāram par barelu, iepriekš sasniedzot 56,75 dolārus, kas ir augstākā atzīme kopš pērnā gada februāra. WTI cena pakāpās par 1,7% līdz 53,11 dolāriem par barelu.

Saūda Arābijas īstenotais produkcijas samazinājums ir daļa no OPEC tikšanās panāktās vienošanās, ka liela daļa ražotāju februārī ražošanas apjomus saglabās esošajā līmenī. Pērn OPEC un tās sabiedroto valstu īstenotais ražošanas apjomu samazinājums palīdzēja naftas cenai pakāpties no vēsturiski zemākā līmeņa, kas tika sasniegts aprīlī.

Tāpat daļēji cenas pieaugumu veicinājušas dalībnieku izteiktās prognozes par ASV jēlnaftas rezervju samazinājumu. Analītiķi prognozē, ka jēlnaftas rezerves saruks par 2,7 miljoniem barelu, un šī būs piektā nedēļa pēc kārtas, kad šis apjoms sarūk.

Daļa ekonomistu prognozē, ka naftas cena turpinās pieaugt.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!