Foto: AFP/Scanpix

Gaidot lielāko naftas eksportētājvalstu pārstāvju tikšanos, naftas cena sasniegusi trīs gadu augstāko līmeni, raksta ārvalstu mediji.

Atjaunojoties aviosatiksmei un aktivizējoties tūrisma sezonai, strauji audzis pieprasījums pēc degvielas, kas sadārdzinājis naftas produktus. Tā, "Brent" cena pakāpusies par 0,8% līdz 76,18 dolāriem par barelu, bet WTI cena pakāpusies par 1% līdz 74,05 dolāriem par barelu. Abu veidu nafta turpina pieaugt jau piekto nedēļu pēc kārtas un turas augstākajā līmenī kopš 2018. gada oktobra.

Ceturtdien, 1. jūlijā, gaidāma Naftas eksportētājvalstu organizācijas un tās sabiedroto (OPEC+) sanāksme, kurā plānots apspriest ražošanas apjomu ierobežojumu atvieglošanu, ņemot vērā paaugstināto pieprasījumu tirgū. Saskaņā ar "Bloomberg" veikto analītiķu aptauju, OPEC+ varētu palielināt ražošanas apjomus augustā par 550 tūkstošiem barelu dienā. Šis apjoms gan ir tikai mazāk nekā ceturtdaļa no pasaules kopējā naftas piedāvājuma iztrūkuma, kas patlaban ir 3 miljoni barelu dienā, liecina "Goldman Sachs" aplēses. Tajā pašā laikā situācija tirgū var veicināt lēnu un pakāpenisku ražošanas apjomu palielināšanu, kas nerada ievērojamas cenas svārstības.

Pašreizējās prognozes attiecībā uz enerģijas pieprasījumu saglabājas pietiekami optimistiskas, jo gan Eiropas, gan ASV ekonomikas atveseļošanās uzņem apgriezienus, kaut arī daļa no Āzijas un Klusā reģiona valstīm aizvien cīnās ar Covid-19 saslimstības rādītāju pieaugumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!