Ja naftas eksportētājvalstu organizācija OPEC strauji nerīkosies un neizveidos jaunu rīcības plānu, naftas cena jau nākamgad var sarukt līdz 20 ASV dolāriem par barelu, brīdinājis Venecuēlas naftas ministrs Julogilo del Pino.

Viņš aicinājis OPEC nepieļaut "naftas karus" un izveidot jaunu "līdzsvara cenu", kas varētu būt 88 ASV dolāri par barelu, raksta "Bloomberg".

"Mēs nevaram pieļaut, ka tirgus turpina kontrolēt cenu. OPEC izveidošanas princips bija uzraudzīt naftas cenu, un mums pie šiem principiem ir jāatgriežas," sacīja ministrs.

Līdz šim Karakasa savu ekonomiku balstījusi naftas industrijā, taču, kā jau vairākkārt ziņots, naftas cena ievērojami zaudējusi savu vērtību, un pat tādas bagātas valstis kā Saūda Arābija spiestas pamatīgi savilkt jostu.

Kā norāda CNN, iespējams, Venecuēlas ekonomika pašlaik būtu vērtējama kā visvājākā pasaulē.

Neskatoties uz faktu, ka Karakasai pieder vislielākās naftas rezerves pasaulē, valsts nespēj tās pašlaik efektīvi izmantot, vienlaikus pēc ekspertu aplēsēm valstī novērojama hiperinflācija aptuveni 500% apmērā un Starptautiskais Valūtas fonds prognozē, ka 2015. gada laikā Venecuēlas tautsaimniecība saruks par 10%.

Naftas cenas kopš 2014. gada vidus samazinājušās vairāk nekā par 50%, kas galvenokārt skaidrojams ar pieprasījuma kritumu pasaulē, rekordlielo naftas ieguvi naftas eksportētājvalstu organizācijas OPEC dalībvalstīs un ASV dolāra vērtības pieaugumu.

Vairāki starptautiski nozares eksperti atzinuši, ka šobrīd naftas industrijā valda krīze. Tā uzņēmuma "Quinto Capital Partners" eksperti prognozējuši, ka naftas cena sasniegs 30 ASV dolāru līmeni par barelu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!