Foto: Scanpix

Naftas cenas biržās samazinās jau sesto nedēļu pēc kārtas, un pēdējo reizi tik ilgstošs melnā zelta cenas pazeminājums novērots vien 1988.gadā, vēsta aģentūra "Bloomberg".

Ņujorkas biržā jūlija fjūčeros jeb nākotnes līgumos naftas marku - jēlnaftas "WTI" un "Brent" - cena samazinājusies attiecīgi līdz 82,59 dolāriem (46 latiem) un līdz 98,34 dolāriem (55 latiem) par barelu.

Naftas cenu samazināšanās iemesls ir investoru gaidas, jo tiek prognozēts, ka Ķīnas ekonomikas izaugsmes dati būs vāji. Naftas cenu nenoturēja pat Ķīnas Centrālās bankas lēmums samazināt refinansēšanas bāzes procentu likmes tautsaimniecības izaugsmes stimulēšanai.

14.jūnijā Naftas eksportētāju valstu apvienība OPEC sanāks uz savu kārtējo sesiju Vīnē. Šajā sanāksmē skatīs jautājumu par iespēju samazināt naftas ieguves kvotas tirgus sabalansēšanai.

Patlaban saskaņā ar analītiķu aplēsēm OPEC piegādā par 6,2% vairāk naftu, salīdzinot ar pagājušo gadu. Taču cenas pagaidām nav samazinājušās līdz tādam līmenim, lai OPEC lemtu par mazākiem naftas ieguves apjomiem. Šādu lēmumu varētu pieņemt gadījumā, ja vēl vairāk saasinās problēmas Eiropas un citu reģionu ekonomikā, kas novedīs pie naftas pieprasījuma krituma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!