Foto: Reuters/Scanpix

Naftas cenas aizvadītajā nedēļā piedzīvoja kārtējo kritumu par vairāk nekā 10%, noslīdot zem 30 ASV dolāriem par barelu. Tādējādi šā gada laikā naftas cenas jau ir kritušās par vairāk nekā 20% un tas ir sliktākais divu nedēļu periods kopš 2008. gada finanšu krīzes laika.

Naftas cenu kritumu izraisīja gaidas par Irānas naftas eksporta pieaugumu pēc sankciju atcelšanas, kā arī nestabilitāte Ķīnā, kas ir otrs lielākais naftas noieta tirgus pasaulē pēc ASV.

"Commerzbank" analītiķis Karstens Frišs aģentūrai "Reuters" uzsvēra, ka nevar izslēgt arī turpmāku naftas cenu kritumu, piebilstot, ka 25 ASV dolāri par barelu naftas ir ļoti iespējama cena. Tomēr būtiska cenu samazināšanās zem šīs robežas gan vairs nav domājama.

Iespējams, nākamnedēļ tiks atceltas pret Irānu noteiktās rietumvalstu sankcijas. Tiek prognozēts, ka Irāna galvenokārt centīsies pārdot savu naftu Indijai, kura ir visstraujāk augošais naftas tirgus Āzijā, kā arī pievērsīsies Eiropai, tādējādi vēl vairāk pastiprinot naftas piedāvājumu jau tā pārsātinātajā tirgū.

Savukārt naftas tirgotājiem tik svarīgajā Ķīnā turpinās nestabila situācija. Šanhajas akciju indekss pašlaik ir noslīdējis līdz zemākajam līmenim kopš 2014. gada decembra, kā arī pasaules tirgos būtiski ir kritusies Ķīnas juaņa vērtība.

Nedēļa sākās ar to, ka naftas cenas pasaulē pirmdien kritās, turpinoties tirgus dalībnieku bažām par ekonomikas stāvokli Ķīnā, kas ir otrā lielākā jēlnaftas patērētāja pasaulē. Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm februārī pirmdien kritās par 1,75 ASV dolāriem – līdz 31,41 dolāram par barelu. "Brent" markas jēlnaftas cena piegādēm februārī Londonas biržā samazinājās par 2 dolāriem - līdz 31,55 dolāriem par barelu.

Naftas cenas pasaulē otrdien kritās. Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm februārī otrdien kritās par 0,97 ASV dolāriem – līdz 30,44 dolāriem par barelu. "Brent" markas jēlnaftas cena piegādēm februārī Londonas biržā samazinājās par 0,69 dolāriem - līdz 30,86 dolāriem par barelu.

Trešdien naftas cenas pasaulē nedaudz pieauga Ņujorkas biržā, bet kritās Londonas biržā, investoriem gaidot jēlnaftas piegāžu palielināšanos no Irānas pēc sankciju atcelšanas pret šo valsti nākamnedēļ.Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm februārī trešdien pieauga par 0,04 ASV dolāriem – līdz 30,48 dolāriem par barelu. "Brent" markas jēlnaftas cena piegādēm februārī Londonas biržā samazinājās par 0,55 dolāriem - līdz 30,31 dolāram par barelu.

Naftas cenas pasaulē ceturtdien pieauga. Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm februārī ceturtdien pieauga par 0,72 ASV dolāriem – līdz 31,2 dolāriem par barelu. "Brent" markas jēlnaftas cena piegādēm februārī Londonas biržā palielinājās par 0,72 dolāriem - līdz 31,03 dolāriem par barelu.

Piektdien Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm februārī bija 29,42 ASV dolāri par barelu, kas ir par 11,3% mazāk nekā iepriekšējās nedēļas beigās. Savukārt Londonas biržā "Brent" markas jēlnaftas cena piegādēm martā bija 28,94 dolāri par barelu, kas ir par 13,7% mazāk nekā pirms nedēļas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!