Foto: Pixabay

Trešdien pasaulē saruka naftas cenas, jo tirgus dalībniekiem visā pasaulē pieauga bažas, ka ogļu un dabasgāzes cenu kāpums Ķīnā, Indijā un Eiropā veicinās inflācijas pieaugumu un bremzēs pasaules ekonomikas atveseļošanos, raksta "Reuters".

Tāpat savu artavu deva spēcīgais ASV dolārs, kura vērtība tuvojas pēdējā gada augstākajam līmenim, jo tā pieaugums padara naftas cenu dārgāku citās valūtās.

ASV jēlnaftas WTI cena saruka par 71 centu jeb 0,9% līdz 79,93 dolāriem par barelu, bet "Brent" naftas cena samazinājās par 70 centiem jeb 0,8% līdz 82,72 dolāriem par barelu.

Tajā pašā laikā naftas tirgus analītiķi patlaban izvērtē, vai augošās dabasgāzes un ogļu cenas veicinās lielāku pieprasījumu pēc naftas produktiem. "Pieaug gaidas, ka augstās gāzes un termālo ogļu cenas visdrīzāk palielinās pieprasījumu pēc alternatīviem kurināmajiem, piemēram, dīzeļa," raksta "ANZ Research" analītiķi.

Pagaidām uzmanība pievērsta gaidāmajiem ASV naftas rezervju datiem, un analītiķi lēš, ka nedēļā, kas noslēdzās 8.oktobrī, ASV jēlnaftas rezerves varētu būt augušas par 100 tūkstošiem barelu, kas būtu trešā nedēļa pēc kārtas, kad rezerves palielinās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!