Foto: AFP/Scanpix
Lielākās naftas ieguvējvalstis svētdien norādīja, ka jēlnaftas piedāvājums nākamgad varētu pārsniegt pieprasījumu un aicināja īstenot jaunas stratēģijas, balstoties uz ieguves apjoma pielāgošanu.

Saūda Arābijas enerģētikas ministrs Halids al Falihs pavēstīja, ka valsts gatavojas samazināt jēlnaftas ieguves apjomu par 500 000 barelu dienā.

Arī Krievija norādīja, ka atbalstītu jebkuru jaunu naftas ieguvējvalstu panāktu vienošanos attiecībā naftas ieguves apmēra samazināšanu.

Naftas ieguvējvalstis, kuras tikās Abū Dabī, lai izvērtētu iespējas naftas cenu strauja krituma apturēšanai, paziņoja, ka "tās pārskatījušas pašreizējos naftas piedāvājuma un pieprasījuma pamatrādītājus un konstatējušas, ka 2019.gada perspektīvas liecina par straujāku piedāvājuma pieaugumu salīdzinājumā ar pieprasījumu pasaulē."

Tāpēc valstis apsvērs "iespējas jauniem naftas ieguves apmēra pielāgojumiem 2019.gadā, kas var paredzēt jaunas stratēģijas, lai līdzsvarotu tirgu," sanāksmes beigās kopīgā paziņojumā norādīja valstis.

Konkrēts lēmums šajā jautājumā gan paredzēts vien 5.decembrī, kad Vīnē uz sanāksmi tiksies Naftas eksportētājvalstu organizācijas OPEC dalībvalstis un valstis, kuras ir ārpus OPEC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!