Foto: Reuters/Scanpix

Naftas ieguves kompāniju finanšu rezultāti šī gada otrajā ceturksnī izrādījušies vēl sliktāki nekā iepriekš prognozēts, vēsta ziņu aģentūra "Bloomberg".

"Exxon Mobil" un "Royal Dutsh Shell" šonedēļ ziņoja par otrā ceturkšņa rezultātiem, kas izrādījušies sliktākie kopš attiecīgi 1999. un 2005. gada. "Chevron" trešo ceturksni pēc kārtas cieta zaudējumus, kas ir ilgākais negatīvas peļņas periods 27 gadu laikā.

Ilgstoši zemās naftas cenas arī turpmāk analītiķiem neliek prognozēt situācijas uzlabošanos.

"Chevron" paziņoja, ka uzņēmuma zaudējumi otrajā ceturksnī sasnieguši 1,47 miljardus ASV dolāru. Iepriekš paredzētā 19 līdz 41 centa pieauguma vietā akciju cena samazinājās par 78 centiem. Arī "Exxon" akciju cena nokritās par 4,5%, līdzīgi gājis arī BP un "Shell".

"Shell" ceturkšņa rezultāti bijuši vājākie 11 gadu laikā - peļņa bijusi par miljardu zemāka, nekā prognozēts iepriekš. Savukārt BP ieņēmumi samazinājušies par 45%.

Tomēr naftas cenas nav vienīgais faktors, kas ietekmējis kompāniju rezultātus. Pasaulē lielākais naftas ieguvējs "Exxon" cieta pamatīgus zaudējumus ugunsgrēkos, kas izpostīja naftas laukus Rietumkanādā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!