Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Igaunijas trešā lielākā pilsēta Narva varētu izsludināt ārkārtējo situāciju, jo dabasgāzes iepirkuma konkursā, kuru organizēja kompānija "Enefit Power", nav pieteicies neviens pretendents un pilsētai draud dabasgāzes piegāžu pārrāvums.

Ārkārtējās situācijas izsludināšana ļautu pašvaldībai lūgt Vides pārvaldi ļaut izmantot citus enerģijas avotus,.

Narvas mēre Katri Raika ceturtdien apstiprināja, ka pilsētas krīzes komiteja ir izskatījusi situāciju un atzinusi, ka pastāv ārkārtējās situācijas draudu.

"Vakar neveiksmi cieta "Enefit Power" dabasgāzes iepirkums, jo nebija neviena piedāvājuma, tādēļ tagad mums nav gāzes ziemai, un mēs izsludināsim ārkārtējo situāciju," Raika ceturtdienas vakarā teikusi Igaunijas sabiedriskajai raidorganizācijai ERR.

Viņa pauda cerību, ka ārkārtējās situācijas izsludināšana ļautu "Enefit Power" saņemt Vides pārvaldes atļauju Narvas siltumapgādei izmantot degslānekli, kas ir lētāks resurss un stabilāk pieejams.

Narvas pašvaldības vadītāja norādīja, ka ir jāņem vērā arī tas, ka apkures izmaksu pieaugums var radīt būtiskas sociālās problēmas pilsētā, jo vidējā mēneša alga Narvā ir 1050 eiro salīdzinājumā ar 1700 eiro Tallinā, turklāt ceturtā daļa pilsētas iedzīvotāju ir pensionāri.

Lai gan Narvā pašlaik ir viena no lētākajām apkurēm Igaunijā, jau pirms vairākiem mēnešiem "Enefit Power " paziņoja par cenu kāpumu 78% apmērā, kas daudziem pilsētniekiem būtu liels finansiāls trieciens.

"Enefit Power" valdes priekšsēdētājs Andress Vainola ERR sacīja, ka kompānijai ir jātaupa dabasgāze ziemas sezonai un siltuma ražošanā vairāk jāizmanto degslāneklis, kam nepieciešama jauna atļauja no Vides pārvaldes.

Kā viņš paskaidroja, ierasti Vides pārvalde tādas atļaujas izskatīšanu var veikt līdz pusgadam ilgā procesā, tomēr šoreiz tam vajadzētu noritēt ātrāk.

"Enefit Power" vadītājs uzsvēra, ka "visas pazīmes liecina, ka šogad mums būs gāzes trūkums".

Vainola norādīja, ka pieteikums jaunai vides atļaujai tiks iesniegts, tiklīdz Narvā būs izsludināta ārkārtējā situācija.

Pašlaik spēkā esošā atļauja paredz, ka "Enefit Power" degslānekli drīkst izmantot kā kurināmā rezervi līdz desmit dienām gadā.

Siltumapgādes kompānijas vadītājs sacīja, ka arī vislielākajā aukstumā kompānija var saražot pietiekami enerģijas, izmantojot tikai degslānekli. Tomēr tam nepieciešams gatavoties jau tagad un veidot degslānekļa rezerves.

Degslānekļa izmaksas esot par pusi mazākas nekā dabasgāzes cena, informēja Vainola, vienlaikus uzsverot, ka Narvā dzīvojošajiem nav jāuztraucas par to, ka ziemā varētu palikt bez apkures, jo primārā kurināmā un rezerves jaudas ir pietiekamas, lai nodrošinātu siltumapgādi.

Igaunijas energokompānijas "Eesti Energia" valdes priekšsēdētājs Hando Suters otrdien ERR teica, ka valstī pēc iespējas ātrāk vajadzētu izsludināt nacionāla līmeņa ārkārtējo situāciju saistībā ar dabasgāzes piegāžu situāciju valstī. Tas ļautu siltumapgādes uzņēmumiem un rūpnieciskajiem klientiem sākt pieteikties pagaidu un ārkārtas izmaiņām viņu integrētās vides atļaujās, lai varētu izmanot citus - lielāku piesārņojumu veidojošus - enerģijas avotus.

Vides pārvalde gan paziņojusi, ka lielie reģionālie siltumapgādes uzņēmumi degslānekļa kurināmo izmantot varētu tikai tad, ja valstī vispār nebūtu dabasgāzes, bet augstās šī resursa cenas neesot pietiekams iemesls gaisa piesārņojuma palielinājumam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!