Foto: Publicitātes foto
"Nasdaq" pirmdien, 25. maijā, paziņojis par "Nasdaq CSD Iceland" apvienošanos ar "Nasdaq CSD SE". Apvienotā uzņēmuma "Nasdaq CSD SE" galvenais birojs atrodas Latvijā, bet filiāles – Igaunijā, Lietuvā un Islandē, informē uzņēmums. Attēlā "Nasdaq CSD" valdes priekšsēdētājs Indars Aščuks.

Pēc apvienošanās Islandes filiālei būs iespējas izmantot "Nasdaq CSD" vērtspapīru norēķinu platformu un tiešās saiknes ar citiem vērtspapīru depozitārijiem Eiropā. Vērtspapīru norēķinu platformas ieviešanu Islandes tirgos pilnībā paredzēts veikt šā gada 15. jūnijā.

"Nasdaq CSD" ir pirmais centrālais vērtspapīru depozitārijs Eiropā, kas ieguva licenci atbilstoši Centrālo vērtspapīru depozitāriju regulai (CSDR), un tagad "Nasdaq CSD" ir piešķirtas pilnvaras sniegt pakalpojumus Islandes vērtspapīru tirgū. "Nasdaq CSD" ir pilnībā integrējis "Nasdaq CSD Iceland" savā darbības modelī, tādējādi nodrošinot drošāku un efektīvāku pēctirdzniecības pakalpojumu klāstu Islandes tirgū atbilstoši starptautiski atzītiem standartiem.

"Apvienošanās ar "Nasdaq CSD" un tādējādi Islandes depozitārija nokļūšana starptautiskā vērtspapīru norēķinu vidē iezīmē lielu pagrieziena punktu Islandes vērtspapīru tirgū," teic "Nasdaq CSD Iceland" vadītājs Magnuss Asgeirsons (Magnus Asgeirsson). "Šī ir nozīmīgākā infrastruktūras un tehnoloģiju modernizācija, ko Islandes vērtspapīru tirgus ir piedzīvojis pēdējo 20 gadu laikā. Tas palīdzēs mums attīstīties un radīt jaunus risinājumus mūsu klientiem."

"Apvienojot "Nasdaq" depozitārijus Baltijā un Islandē, mēs radām ievērojami efektīvāku un daudzveidīgāku centrālo vērtspapīru depozitāriju," skaidro "Nasdaq CSD" valdes priekšsēdētājs Indars Aščuks.

Pēc depozitāriju apvienošanās Aščuks turpinās ieņemt "Nasdaq CSD" valdes priekšsēdētāja amatu, savukārt Asgeirsons ieņems "Nasdaq CSD" valdes locekļa amatu un turpinās vadīt vērtspapīru depozitārija pakalpojumus Islandē "Nasdaq CSD" grupas ietvaros.

"Nasdaq CSD" grupa ir centrālo vērtspapīru depozitāriju pārvaldītājs Baltijā un Islandē, kas sniedz pakalpojumus Latvijā, Igaunijā, Islandē un Lietuvā. "Nasdaq CSD" nodrošina pēctirdzniecības infrastruktūru un vērtspapīru norēķinu pakalpojumu klāstu tirgus dalībniekiem. Depozitārijam ir būtiska loma finanšu tirgos kā centrālajam akciju, obligāciju, valdību izlaistu vērtspapīru un citu finanšu instrumentu reģistram. "Nasdaq CSD" reģistrēto vērtspapīru kopējā vērtība pārsniedz 50 miljardus eiro, un pakalpojumi tiek sniegti vairāk nekā 7500 emitentiem Islandē un Baltijas valstīs. "Nasdaq CSD" ir licencēts atbilstoši Eiropas Centrālo vērtspapīru depozitāriju regulai (CSDR), un to uzrauga attiecīgās finanšu un kapitāla tirgus uzraudzības iestādes. Depozitārijs nodrošina norēķinu automatizētu un tūlītēju apstrādi Eiropas "TARGET2" vērtspapīriem (T2S) norēķinu platformā. "Nasdaq CSD" ietilpst "Nasdaq" grupā, un tā mātes sabiedrība "Nasdaq, Inc." sniedz tirdzniecības un pēctirdzniecības pakalpojumus vairāk nekā 50 valstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!