Foto: EPA/Scanpix/LETA
Kopš pērnā gada sākuma Somijā norisinās eksperiments, kura ietvaros 2000 somu no valdības par "nekā nedarīšanu" divus gadus saņem ikmēneša pabalstu 560 eiro apmērā. Eksperiments strauji tuvojas savam noslēgumam, skaidro "Business Insider".

Eksperimenta dalībnieki ir 25 līdz 58 gadus veci bez darba esoši Somijas iedzīvotāji, kuri tika nejauši atlasīti ar sociālās apdrošināšanas institūta "Kela" palīdzību. Ik mēnesi izvēlētie bezdarbnieki saņem 560 eiro maksājumu bez jebkādiem papildu nosacījumiem un turpinās šo summu saņemt līdz eksperimenta beigām 2018. gada nogalē arī gadījumā, ja atradīs darbu un sāks saņemt algu.

Vairumā valstu ir pieņemts, ka brīdī, kad bezdarbnieks atrod darbu, pabalstu viņš vairs nesaņem. Tomēr šajā eksperimentā atlasītajiem cilvēkiem tika dota iespēja eksperimenta laika periodā, divu gadu garumā, saņemt gan pabalstu, gan algu (gadījumā, ja atrasts darbs).

Kaut arī projekts tika starptautiski atzīts kā sociālās labklājības attīstīšanās līderis, eksperimenta veidotāji tā darbības virzienā vēlas veikt pāris izmaiņas, pauž "Kela" pārstāvji.

Sākotnēji eksperimenta veidotāji plānoja 2018. gada sākumā paplašināties un pabalsta saņēmēju sarakstu papildināt arī ar strādājošajiem, tomēr tas neizdevās, skaidro uzņēmums "Kela". Bez strādājošajiem projekta pabalstu saņēmēju starpā nav iespējams veikt pilnīgus eksperimentā plānotos novērojumus, tāpēc, kā uzsver uzņēmums, pēc izmēģinājuma eksperimenta termiņa beigām, tas turpināts netiks.

"Divi gadi ir pārāk īss periods, lai izdarītu secinājumus no tik vērienīga eksperimenta. Mums būtu nepieciešams vairāk laika un naudas, lai sasniegtu iecerētos rezultātus," atklāj profesors Olijs Kangas, viens no ekspertiem eksperimenta veidošanā.

Eksperimenta pētnieki skaidro, ka pirms eksperimenta beigām, 2018. gada decembrī, netiks atklāti nekādi eksperimentā iegūtie novērojumi. Tos plānots publiskot tikai 2019. gadā. Somijas finanšu ministrs atklāj, ka viņam jau ir plāni par nākamā izmēģinājuma projekta uzsākšanu uzreiz pēc tam, kad šis būs beidzies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!