Foto: AFP/Scanpix
ASV sākušas naftas karu, kura mērķis ir iznīcināt Krieviju un Venecuēlu, paziņojis Venecuēlas prezidents Nikolass Maduro.

Tāpat, kā vēsta "Itar-Tas", Venecuēlas prezidents norādījis uz ASV vēlmi ar naftas kara palīdzību iznīcināt ne tikai Maskavu un Karakasu, bet arī naftu eksportējošo valstu organizāciju OPEC.

Maduro uzskata, ka mākslīgais naftas cenu samazinājums nav vērsts tikai pret Krieviju, bet tas tas ir arī mērķis ar naftas kara palīdzību "fiktīvi kolonizēt Venecuēlu un atņemt tās neatkarību".

"Ne Krievija, ne Venecuēla negrasās padoties. Mēs turpināsim cīņu, tik viegli ar mums galā netiks," deklarējis prezidents.

Pēc Maduro domām taisnīga naftas cena būtu 100 ASV dolāri par barelu, valsts sabiedriskajā televīzijā prezidents prognozējis, ka šāda cena atkal drīz tiks atjaunota. Šobrīd ASV vieglās jēlnaftas "West Texas Intermediate" (WTI) cena samazinājusies līdz 53,61 dolāriem par barelu, bet Londonas biržā "Brent" markas jēlnaftas cena ir 57,88 dolāri.

Venecuēlai ir lielākās zināmās naftas rezerves pasaulē, un naftas ieguve nodrošina 96% no valsts valūtas ieņēmumiem

Jau vēstīts, ka Krievijas ekonomika pirmo reizi kopš 2009.gada piedzīvojusi lejupslīdi, pēc šīm ziņām pirmdien atsākusies rubļa vērtības lejupslīde.

Novembrī Krievijas iekšzemes kopprodukts (IKP) salīdzinājumā ar to pašu mēnesi pērn samazinājies par 0,5%, pirmdien informēja Krievijas Ekonomikas ministrija.

Ja 2015.gadā vidējā naftas cena par barelu būs 60 ASV dolāri, tad, visticamāk, Krievijas ekonomika sarausies par 4%, prognozē valsts Finanšu ministrija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!