Foto: AFP/Scanpix
Pirmdien Nobela prēmiju ekonomikā ieguvuši trīs profesori no ASV - Jūdžins Fama, Lars Hansens un Roberts Šillers - par ieguldīto darbu, pētot tirgus aktīvu cenas, vēsta ārzemju mediji.

Nobela balva sastāv no zelta medaļas, diploma un naudas prēmijas, kas tiek sadalīta starp vienas kategorijas laureātiem.

Fama un Hansens ir profesori Čikāgas Universitātē, Šillers ir profesors Jēlas Universitātē.

Fama, Hansens un Šillers likuši pamatus pašreizējai izpratnei par aktīvu cenām, teikts Zviedrijas Zinātņu akadēmijas paziņojumā.

ASV ekonomisti atklājuši, ka akciju cenas īstermiņā ir ļoti sarežģīti prognozēt, jo tās ātri reaģē uz jaunu informāciju. Tāpat ekonomisti pētījuši akciju cenu izmaiņas ilgtermiņā, nosakot pie kādiem indikatoriem cenu līmenis mainīsies.

Arī pērn balva tika pasniegta diviem ASV ekonomistiem - Elvinam Rotam un Loidam Šeiplijam - par “ilgtspējīgas izplatīšanas tirgus teoriju un praksi”.

Ekonomiskās krīzes dēļ naudas prēmijas apmērs samazināts no līdzšinējiem desmit līdz astoņiem miljoniem zviedru kronu (no 815 000 līdz 652 000 latu).

Nobela Miera prēmija tiks pasniegta Alfrēda Nobela nāves gadadienā - 10.decembrī - Oslo, bet pārējo prēmiju ieguvēji tajā pašā dienā tiks apbalvoti Stokholmā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!