Foto: AFP/Scanpix
Somu telekomunikāciju iekārtu ražotāja "Nokia" zaudējumi šā gada otrajā ceturksnī ir 368 miljoni eiro (aptuveni 258 miljoni latu), un kompānijas situācija ir daudz sliktāka nekā iepriekš lēsa analītiķi, kas uzņēmumam prognozēja 104 miljonu eiro (73 miljoni latu) zaudējumus, informē aģentūra "Associated Press".

Pērn gada otrajā ceturksnī "Nokia" strādāja ar 277 miljonu eiro (aptuveni 194 miljoni latu) peļņu.

Kompānijas paziņojumā norādīts, ka tās zaudējumi uz vienu akciju ir 0,1 eiro salīdzinājumā ar 0,06 eiro peļņu pērnā gada aprīlī – jūnijā.

"Nokia" ieņēmumi otrajā ceturksnī bijuši 9,3 miljardi eiro (6,5 miljardi latu), un salīdzinājumā ar pērno gadu tie sarukuši par 7%. Savus operacionālos zaudējumus atskaites periodā kompānija lēš 487 miljonu eiro (342 miljoni latu) apjomā salīdzinājumā ar 295 miljoniem eiro (207 miljoni latu) operacionālo peļņu pērn otrajā ceturksnī.

Uzņēmuma faktiskais ieņēmumu samazinājums ir tuvs ekspertu prognozētajiem 8% jeb 9,25 miljardiem eiro (6,5 miljardi latu). Ieņēmumu samazinājums saistīts ar "Nokia" produkcijas vidējās cenas samazinājumu un mazāku mobilo sakaru iekārtu pārdošanas apjomu.

"Problēmas, ar kurām mēs saskaramies stratēģiskās transformācijas laikā, ir lielākas nekā gaidīts, un ir ietekmējušas 2011.gada otro ceturksni. Tai pat laikā mēs uzskatām, ka esam panākuši progresu stratēģisko mērķu sasniegšanai," uzņēmuma darbības rezultātus komentē "Nokia" ģenerāldirektors Stīvens Elops.

"Nokia" maijā pazemināja savu galveno preču un pakalpojumu pārdošanas prognozi šā gada otrajam ceturksnim, kā arī atzina par neatbilstošām prognozes visam finanšu gadam. Kompānija norāda, ka tās darbību ietekmē tirgus dinamika, galvenokārt Ķīnā un Eiropā, kā arī "Nokia" un tās konkurentu cenu politika.

Tomēr "Nokia" galveno produktu pārdošanas apjomi ir vēl zemāki nekā prognozēts, sarūkot par 20% jeb 5,47 miljardiem eiro (3,8 miljardi latu). Peļņa no smartfonu pārdošanas aprīlī-jūnijā, salīdzinot ar pērno gadu, ir samazinājusies par 32% līdz 2,37 miljardiem eiro (1,6 miljardi latu). Arī saražoto smartfonu skaits ir sarucis par 34% līdz 16,7 miljoniem iekārtu.

"Nokia" kopš pērnā gada cīnās ar iekšējo krīzi, kas ietekmē arī uzņēmuma tirgus un finanšu rādītājus. Pirmā ceturkšņa rezultāti liecina, ka somu kompānijas daļa pasaules mobilo telefonu tirgū sasniegusi zemāko līmeni pēdējo 14 gadu laikā, un tas saistīts ar konkurentu – galvenokārt "Apple" un "Android" smartfonu ražotāju - aktīvo darbību.

Kompānijas problēmas pamanījuši arī investori – uzņēmuma akciju cena NYSE samazinājusies par 44%.

Lai glābtu situāciju, šā gada februārī "Nokia" noslēdza vienošanos ar programmatūras ražošanas gigantu "Microsoft", kas paredz, ka par somu firmas telefonu galveno platfromu kļūs "Windows Phone 7". Paredzēts, ka partneris "Nokia" piešķirs aptuveni miljardu dolāru jauno iekārtu izstrādei. Šie līdzekļki varētu glābt kompānijas finanšu situāciju. No pašu izstrādātās sistēmas "Symbian" uzņēmums pakāpeniski atteiksies.

Rudenī "Nokia" plāno plašu reklāmas kampaņu. Pirmais "Nokia" smartfons uz "Microsoft Windows Phone 7" platformas varētu nākt klajā jau šogad, bet sērijveida ražošanu iecerēts uzsākt 2012.gadā.

Neraugoties uz problēmām, "Nokia" vēl joprojām ir lielākais smartfonu ražotājs pasaulē. Tomēr ekonomikas analīzes kompānija "Nomura Securities" prognozē, ka trešajā ceturksnī "Nokia" var zaudēt savas pozīcijas smartfonu tirgū, piekāpjoties "Apple" un "Samsung".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!