Foto: DELFI
"Lai gan Krievijā elektroenerģijas ražošanas izmaksas ir zemākas, biržā neesam redzējuši lētu Krievijas elektrību," intervijā biznesa portālam "Nozare.lv" teica Ziemeļvalstu enerģijas biržas "Nord Pool Spot" ("Nord Pool") pārdošanas direktors Krievijā un Baltijas valstīs Hando Saters.

Viņš teica, ka Krievijas "Inter RAO" ir ilgtermiņa dalībnieks Somijā, uzņēmums tirgo arī Igaunijā. Birža neierobežo tirgotājus no dažādām valstīm, ja vien viņi ievēro visus nosacījumus.

Tomēr lēta Krievijas elektrība biržā nav redzēta. "Ražošanas izmaksas Krievijā ir zemākas, jo viņi neievēro tos pašus vides un drošības nosacījumus, bet kāds pelna ar šo starpību, un tas noteikti nav pircējs," norādīja Saters.

Viņš piebilda, ka patlaban notiek politiskas diskusijas par to, kādus ierobežojumus noteikt Krievijas ražotājiem ienākšanai Eiropas tirgū, piemēram, maksu. Patlaban šādu barjeru nav, tāpēc Krievijas ražotājiem ir piekļuve Baltijas tirgum. "Tas arī palīdz, jo pretējā gadījumā Lietuvas situācija būtu sarežģīta. Arī Somija pērk aptuveni 10% patēriņa no Krievijas," piebilda Saters.

"Nord Pool Spot" ir Ziemeļvalstu enerģijas birža, kas darbojas Somijā, Zviedrijā, Norvēģijā, Dānijā, Igaunijā. 2010.gadā kopā ar "NASDAQ OMX Commodities" izveidots enerģijas tirgus Lielbritānijā "N2EX". Kopumā biržā ir pārstāvētas 350 kompānijas no 20 valstīm. 2011.gadā grupas apgrozījums bija 316 teravatstundas.

"Nord Pool Spot" īpašnieki ir Ziemeļvalstu pārvades sistēmas operatori - "Statnett", "Svenska Kraftnot", "Fingrid" un "Energinet.dk".

Igaunijas "Nord Pool" apgabals darbību sāka 2010.gadā, savukārt Lietuvā ir sava birža "Baltpool". Plānots, ka Lietuvas "Nord Pool" apgabals darbu sāks šogad jūnijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!