Foto: stock.xchng
Zemjūras gāzesvada "Nord Stream" projekta īstenotāja kompānija "Nord Stream AG" apstiprinājusi ar bankām panākto vienošanos par izmaiņām projekta 1. posma 3,9 miljardu eiro ( 2,8 miljardu latu) finansējuma nosacījumiem, nosakot, ka procentu likmes būs tādas pat kā otrā posma līgumā, ceturtdien informē kompānijas pārstāvji.

"Nord Stream" šīs izmaiņas ir nepieciešamas, lai projekta pirmā posma finansējuma nosacījumi būtu saskaņā ar šogad panākto vienošanos attiecībā uz otrā posma finansējumu 2,5 miljardu eiro ( 1,8 miljardu latu) apjomā.

Vienošanos par projekta pirmā posma finansējumu bija parakstīta 2009. gada martā.

Komentējot veiksmīgi noslēgto vienošanos ar bankām, "Nord Stream" Finanšu direktors Pols Korkorans uzsvēra tā prespektivitāti. "Mēs esam gandarīt par tik lielu banku atbalstu, kas atkal apliecina banku atzinīgo novērtējumu projekta veiksmīgi izveidotajai komerciālajai struktūrai, tā ilgtermiņa stabilitātei un projekta akcionāru - Eiropas vadošo enerģētikas uzņēmumumu, kvalitatīvajai darbībai, " sacīja Korkorans.

Kā ziņots, "Nord Stream" projekts ir kompāniju "OAO Gazprom", "BASF/Wintershall Holding AG", "E.ON Ruhrgas AG", "GDF SUEZ S.A." un "N.V. Nederlandse Gasunie" kopuzņēmums.

"Nord Stream" projekta 1. cauruļvada būvniecība, ieskaitot tā savienošanu ar Krievijas un Vācijas gāzes tīkliem, ir pabeigta saskaņā ar ieplānoto budžetu un grafiku. Savukārt 2. cauruļvada būvniecība jau šobrīd apsteidz grafiku.

Ar bankām panāktie grozījumi stāsies spēkā līdz mēneša beigām, kad projekta abu posmu finansējums būs izlīdzināts. Ņemot vērā veiksmīgo būvniecības procesu, projekta 1. posma riska profils ir ievērojami samazināts. "Nord Stream" mainīs kompāniju "Commercial", "Hermes" un "UFK" (nesaistīta aizdevuma garantija no Vācijas valdības) izsniegto tranšu procentu likmes, taču "SACE" (Itālijas valdības garantēto) tranša procentu likmi atstās nemainītu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!