Foto: stock.xchng

Norvēģijas valsts pensiju fonds otrdien paziņoja, ka apmēram 9000 kompāniju visā pasaulē, kurās tas ir ieguldījis, līdz 2050. gadam jāpanāk ogļskābās gāzes izmešu neitralitāte.

"Mēs visām kompānijām nosakām vēlākais līdz 2050. gadam panākt izmešu neitralitāti," paziņoja fonda pārstāve Karīne Smita-Ihenačo.

Viņa paskaidroja, ka fonds palīdzēs kompānijām sagatavot sākotnējos mērķus un plānus tiešo un netiešo siltumnīcas efektu izraisošo gāzu izmešu samazināšanai.

Apvienoto Nāciju Organizācijas klimata ekspertu paneļa IPCC secinājumi liecina, ka līdz 2050. gadam ir jāpanāk ogļskābās gāzes izmešu neitralitāte pasaulē, lai globālo sasilšanu ierobežotu 1,5 grādu pēc Celsija skalas līmenī salīdzinājumā ar pirmsindustriālo līmeni.

Paradoksāli, ka Norvēģijas valsts pensiju fonda lielākais ienākumu avots ir ieņēmumi no naftas un dabasgāzes.

Norvēgijas valsts pensiju fonds, kura pārvaldītājs ir valsts centrālā banka, ir pasaulē lielākais valsts labklājības fonds, kurā valsts ieskaita pārpalikušo peļņu no naftas un dabasgāzes pārdošanas. Fonda aktīvu kopējais apmērs pārsniedz triljonu eiro. Tas investējis vairāk nekā 9000 kompāniju 70 pasaules valstīs.

Līdz šim tikai apmēram 10% no šīm kompānijā ir noteikušas klimata neitralitātes mērķus. Fonds jau pārdevis aktīvus četros uzņēmumos, kuru siltumnīcas efektu izraisošo gāzu izmeši tika uzskatīti par pārmērīgiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!